Overslaan en naar de inhoud gaan

Riviercruises leggen steeds vaker in Roermond aan

Geplaatst opmaandag 28 januari 2019 - 13:38

Riviercruises doen steeds vaker Roermond aan. In 2015 legden nog 43 schepen aan, vorig jaar waren dat al 63.

De groei komt vooral omdat Roermond in 2016 een extra aanleghaven in gebruik heeft genomen.

Groei
De aanmeerfaciliteit die voorheen bij de Arloflat lag, was niet geschikt voor grote riviercruiseschepen. Na een investering van zo'n 1,5 miljoen euro kunnen nu twee cruiseboten van 135 meter tegelijk aanleggen. Het doel van de extra investeringen was om het aantal riviercruises te verdubbelen. Dat is nu gelukt. Vóór 2015 kwamen jaarlijks niet meer dan 25 schepen naar Roermond.

Planning
Ook voor 2019 staan al schepen gepland. De stad profiteert van de groeiende belangstelling voor cruises. "De markt voor riviercruises was en is groeiende", verklaart een woordvoerder van de gemeente. "Het aantal cruises en passagiers neemt toe."

Rijke toeristen
Ieder schip heeft zo'n 100 à 125 passagiers. Vorig jaar kwamen daarmee zo'n 6000 bezoekers per schip naar de stad. Volgens VVV Midden Limburg zijn dat interessante bezoekers. "Die hebben meestal veel te besteden", zegt directeur Giel Polman van de VVV. Hoeveel ze precies uitgeven, dat is niet bekend. "Daar gaan we binnenkort onderzoek naar doen."

Outlet
Roermond is vooral in trek door de aanwezigheid van het Outlet. Die is vanaf de aanlegsteiger makkelijk te bereiken. Ook is de binnenstad makkelijk bereikbaar. Maar ook andere plekken in Midden-Limburg profiteren volgens de VVV. "We hebben de faciliteiten verbeterd, bijvoorbeeld ook in plaatsen als Maasgouw", aldus Polman. "Daarnaast hebben we ook stadswandelingen voor de bezoekers en uitstapjes naar de regio."

Meer groei
De VVV verwacht dat in de toekomst het aantal riviercruises verder zal groeien. "We kijken of we met Maastricht meer kunnen samenwerken. Dan heb je echte Maascruises. Ook hebben internationale operators al aangegeven meer onze regio te willen aandoen", aldus Polman. "Zo gaat een operator in 2020 riviercruises aanbieden met als thema de Tweede Wereldoorlog. Die willen ook onze regio aandoen."

Ook denkt de regio meer te profiteren van landenprogramma's. "Amsterdam wordt te druk. Daar zouden wij van kunnen profiteren."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen