Overslaan en naar de inhoud gaan

Risiconiveau Limburg mogelijk weer snel omlaag

Geplaatst opzondag 25 juli 2021 - 12:30

Het risiconiveau in Limburg vanwege het aantal coronabesmettingen kan op basis van de huidige besmettingscijfers mogelijk dinsdag al naar beneden worden bijgesteld.

Zowel voor Noord- als voor Zuid-Limburg zou het risiconiveau in dat geval van 'zeer ernstig' naar 'ernstig' gaan. Datzelfde geldt voor de regio Utrecht.

Vier niveaus
Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Momenteel staan 23 van de 25 veiligheidsregio's op de hoogste trede, zeer ernstig. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, daar is de situatie ernstig. Nergens in Nederland gelden de niveaus waakzaam en zorgelijk.

Daling besmettingen
Nu het aantal nieuwe coronagevallen een daling heeft ingezet, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Meerdere regio's doen komende week waarschijnlijk een stapje terug. Ze gaan vermoedelijk van het hoogste niveau (zeer ernstig) naar het een na hoogste niveau (ernstig) als de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.

Maar door de daling van het aantal coronagevallen gaan vijf regio's waarschijnlijk van zeer ernstig terug naar ernstig. Dat zijn Zuid-Holland Zuid, Noord- en Oost-Gelderland, Flevoland, IJsselland en Friesland. De vijf regio's waren afgelopen week juist van ernstig naar zeer ernstig gegaan.

Lees ook: Teruglezen: Risiconiveau vrijwel overal omhoog

Rond de grens
Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Utrecht zitten momenteel nog net boven de grens. De situatie is er nu zeer ernstig, maar deze regio's zijn nog één of twee dagen van daling naar ernstig verwijderd. Drenthe en Zeeland blijven waarschijnlijk staan op ernstig. In dat geval zouden tien regio's op ernstig staan en vijftien op zeer ernstig.

Brandhaarden
In elke regio gaat de lijn naar beneden. Amsterdam-Amstelland is naar verhouding nog wel de grootste brandhaard, maar het vuur begint wat te doven. In de afgelopen zeven dagen zijn in en rond de hoofdstad 450 positieve tests op elke 100.000 inwoners gemeld. De week ervoor testten 911 op elke 100.000 mensen er positief. Het aantal nieuwe coronagevallen is er in een week tijd dus gehalveerd.

Groningen was vorige week de tweede brandhaard. In zeven dagen tijd waren er toen 586 positieve tests op 100.000 mensen. In de afgelopen week waren er het nog 298, en daarmee is Groningen een middenmoter geworden. Als dat doorzet, krijgen Amsterdam-Amstelland, Groningen en de resterende regio's volgende week het einde van 'zeer ernstig' in het vizier.

Lees ook: Teruglezen: Nederland op Duitse hoogrisicolijst

Coronamaatregelen
Voor de maatregelen van het kabinet heeft een verlaging van de risiconiveaus overigens nog geen gevolgen. Twee weken geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen