Overslaan en naar de inhoud gaan

Risico op vallende pinakels: hekken rond basiliek

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 17:02

Er worden hekken geplaatst rond de monumentale basiliek van Meerssen vanwege het risico dat er pinakels omlaag storten.

Volgens het kerkbestuur en de gemeente zijn de maatregelen nodig omdat de kleine torentjes bovenop muren en steunberen los kunnen zitten.

Afgebroken
De afgelopen maand is de staat van de ornamenten op de kerk door een bouwkundige onderzocht, nadat in maart tijdens een storm een van de pinakels afbrak en omlaag viel. Volgens het onderzoek is er nog geen acute noodsituatie. De hekken zijn bedoeld als voorzorgsmaatregel.

Open
De basiliek blijft tijdens de feestdagen gewoon open voor kerkgangers. Er worden geen eucharistievieringen geschrapt. Volgend jaar wordt gekeken naar een meer structurele oplossing.

Onbetaalbaar
Het herstel van de afgebroken pinakel kostte tussen de 40.000 en 50.000 euro. Naar verwachting kost het ongeveer een miljoen euro om ook de overige pinakels te restaureren. Dat bedrag is volgens het kerkbestuur amper op te brengen.

IMG_7058

Aardbeving
Bij de aardbeving van 1992 brak ook een aantal pinakels af. Het kerkbestuur is toen jarenlang bezig geweest om het geld bij elkaar te krijgen om alles te herstellen.

De Basiliek van het Heilig Sacrament in Meerssen werd gebouwd in de veertiende eeuw. In 1938 werd het kerkgebouw tot basiliek verheven.

IMG_7061
IMG_7059

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen