Overslaan en naar de inhoud gaan

Risico op vallende pinakels: hekken rond basiliek

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 17:02

Er worden hekken geplaatst rond de monumentale basiliek van Meerssen vanwege het risico dat er pinakels omlaag storten.

Volgens het kerkbestuur en de gemeente zijn de maatregelen nodig omdat de kleine torentjes bovenop muren en steunberen los kunnen zitten.

Afgebroken
De afgelopen maand is de staat van de ornamenten op de kerk door een bouwkundige onderzocht, nadat in maart tijdens een storm een van de pinakels afbrak en omlaag viel. Volgens het onderzoek is er nog geen acute noodsituatie. De hekken zijn bedoeld als voorzorgsmaatregel.

Open
De basiliek blijft tijdens de feestdagen gewoon open voor kerkgangers. Er worden geen eucharistievieringen geschrapt. Volgend jaar wordt gekeken naar een meer structurele oplossing.

Onbetaalbaar
Het herstel van de afgebroken pinakel kostte tussen de 40.000 en 50.000 euro. Naar verwachting kost het ongeveer een miljoen euro om ook de overige pinakels te restaureren. Dat bedrag is volgens het kerkbestuur amper op te brengen.

IMG_7058

Aardbeving
Bij de aardbeving van 1992 brak ook een aantal pinakels af. Het kerkbestuur is toen jarenlang bezig geweest om het geld bij elkaar te krijgen om alles te herstellen.

De Basiliek van het Heilig Sacrament in Meerssen werd gebouwd in de veertiende eeuw. In 1938 werd het kerkgebouw tot basiliek verheven.

IMG_7061
IMG_7059

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen