Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswaterstaat en Waterschap waarschuwen voor regen

Geplaatst opwoensdag 8 augustus 2018 - 10:48

Regenbuien die deze week vallen maken niet alleen geen einde aan de droogte waarmee Nederland te kampen heeft, maar kunnen met name in Zuid-Limburg ook voor directe problemen zorgen.

"We hebben twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig om de watervoorraad aan te vullen'', zegt directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat woensdag.

Keihard
Maatregelen die de waterschappen hebben getroffen blijven vooralsnog gewoon van kracht. De grond is keihard door de droogte en de hitte van de afgelopen weken. Regen zakt niet in de bodem maar loopt meteen in riolen en watergangen. Als het nodig is, komen er pompen om een plaatselijk wateroverschot te bestrijden.

Lees ook: Hitteplan en smogwaarschuwing voor Limburg ingetrokken

Modderstromen
Paul Steegemans, teamleider bij het Waterschap Limburg, waarschuwt in de ochtendshow van L1 Radio eveneens voor de droge bodems. Hij wijst op de gevaren die zij met zich meebrengen. "Er kan vanalles gebeuren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan modderstromen. Wij kunnen op dit moment echter niet zoveel doen, behalve ons preventief voorbereiden."

Zelfredzaamheid
Het Waterschap doet daarbij ook een beroep op de zelfredzaamheid van Limburgers. "Mensen weten zelf waar knelpunten zijn en kunnen alvast maatregelen nemen, zoals schotten plaatsen en zandzakken neerleggen."

Heuvels
Vooral in Zuid-Limburg moeten mensen oppassen bij een weersomslag. "Zuid-Limburg is een knelpunt, zeker als er regen gaat vallen", zegt Steegemans. "De mogelijkheid bestaat dat het water daar snel de heuvels af komt."

Lees ook: Na lange droogte wordt Limburg getrakteerd op onweer

Elf dagen
Woensdagochtend viel voor het eerste in elf dagen regen in een groot deel van de provincie. De verwachting is dat Limburg donderdag met langdurige periodes met regen- en onweersbuien te maken krijgt, stelt Meteo Limburg.

Kijk voor het actuele weerbericht op 1Limburg.nl/weer

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen