Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswaterstaat: 'Blauwalg wordt steeds groter probleem'

Geplaatst opvrijdag 28 juni 2019 - 6:00

Blauwalg wordt een steeds groter probleem in het stroomgebied van de Maas. Dat constateert Rijkswaterstaat.

Vorig jaar bleek dat in 80 procent van al het water blauwalg terug te vinden was.

Nulmeting
"Voor het eerst hebben we toen ook blauwalg in de stromende Maas aangetroffen en dat is wel heel bijzonder", zegt Pascal Weerts van Rijkswaterstaat. "Vorige week is het water vanuit de lucht opnieuw gecontroleerd. Tijdens deze zogenoemde nulmeting werd nog geen blauwalg ontdekt."

Bacterie
Blauwalg is een bacterie die eerst fel groen kleurt en pas bij het afsterven een blauwe kleur aanneemt. De alg ontstaat bij hogere temperaturen en komt vooral voor in stilstaand water. Aanraking levert huidirritatie op en zwemmers kunnen er flink ziek van worden. Voor vissen en planten in het water lijkt het geen gevolgen te hebben.

Onderzoek
Rijkswaterstaat onderzoekt nu wat de beste manier is om de blauwalg te bestrijden. Ook wordt bekeken wat de gevolgen zijn voor ons drinkwater en de beregening van gewassen. "Met chemische stoffen kunnen we de blauwalg zeker bestrijden, maar dan is het middel erger dan de kwaal", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen