Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswaterstaat: 'Blauwalg wordt steeds groter probleem'

Geplaatst opvrijdag 28 juni 2019 - 6:00

Blauwalg wordt een steeds groter probleem in het stroomgebied van de Maas. Dat constateert Rijkswaterstaat.

Vorig jaar bleek dat in 80 procent van al het water blauwalg terug te vinden was.

Nulmeting
"Voor het eerst hebben we toen ook blauwalg in de stromende Maas aangetroffen en dat is wel heel bijzonder", zegt Pascal Weerts van Rijkswaterstaat. "Vorige week is het water vanuit de lucht opnieuw gecontroleerd. Tijdens deze zogenoemde nulmeting werd nog geen blauwalg ontdekt."

Bacterie
Blauwalg is een bacterie die eerst fel groen kleurt en pas bij het afsterven een blauwe kleur aanneemt. De alg ontstaat bij hogere temperaturen en komt vooral voor in stilstaand water. Aanraking levert huidirritatie op en zwemmers kunnen er flink ziek van worden. Voor vissen en planten in het water lijkt het geen gevolgen te hebben.

Onderzoek
Rijkswaterstaat onderzoekt nu wat de beste manier is om de blauwalg te bestrijden. Ook wordt bekeken wat de gevolgen zijn voor ons drinkwater en de beregening van gewassen. "Met chemische stoffen kunnen we de blauwalg zeker bestrijden, maar dan is het middel erger dan de kwaal", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen