Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkssubsidie voor Limburgs dansgezelschap Sally

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 14:00

Sally Dansgezelschap in Maastricht krijgt de komende vier jaar subsidie van de Rijkoverheid. Het gezelschap krijgt een positief advies van de Raad voor Cultuur die woensdag bekend heeft gemaakt welke culturele instellingen de komende vier jaar landelijke subsidies krijgen.

Sally is de enige Limburgse nieuwkomer in de culturele basisinfrastructuur.

Bonnefanten
De aanvraag van Bonnefanten in Maastricht voor rijkssubsidie is voorlopig afgewezen door de Raad voor Cultuur. Bonnefanten zou in de aanvraag onvoldoende duidelijk maken wat het kunstmuseum met de rijksgelden wil gaan doen.

Positief advies
Alle Limburgse instellingen die al rijkssubsidie ontvangen, hebben weer een positief advies van de Raad voor Cultuur gekregen. Het zijn Toneelgroep Maastricht (1,7 miljoen), philharmonie zuidnederland (7,5 miljoen), Opera Zuid (1,5 miljoen), Festival de Nederlandse Dansdagen (275.000), Het Laagland (800.000), Marres (520.000) en Van Eyck (1,7 miljoen). De aanvragen van Cultura Nova, Schrit_tmacher en A/Morph zijn negatief beoordeeld.

Lees ook: D-day voor de cultuur: welke instellingen krijgen subsidie?

Lovend
Over Sally is de Raad voor Cultuur erg lovend, in het advies staat: "Sally richt zich met kwalitatieve jeugddans op zowel het primair als het voortgezet onderwijs en ontplooit veel spannende artistieke samenwerkingen." De Raad had al aangegeven dat subsidies naar een breder scala van kunst moesten gaan, zoals popmuziek, urban dance en e-culture.

Opmerkelijk
Het voorlopig negatieve advies voor Bonnefanten is opmerkelijk. De Raad voor Cultuur wilde in elke provincie een museum subsidie toekennen. Een jaar geleden was CDA gedeputeerde Ger Koopmans nog optimistisch over de kansen van Bonnefanten. De Raad voor Cultuur schrijft dat ze geen oordeel kan geven over de inhoudelijke kwaliteit van de museumactiviteiten die Bonnefanten met de rijksbijdrage wil organiseren omdat het museum in de subsidieaanvraag alleen de reguliere programmering beschreven heeft.

Wellicht kan het advies voor Bonnefanten nog in positieve zin aangepast worden als het museum een nieuw voorstel indient. Vier jaar geleden werd het negatief advies voor Opera Zuid ook nog aangepast.

Culturele basisinfrastructuur
De instellingen die rijkssubsidie ontvangen maken de komende vier jaar (opnieuw) deel uit van de zogenaamde culturele basisinfrastructuur, de groep instellingen die rechtstreeks door het rijk wordt gesubsidieerd. Op Prinsjesdag, dinsdag 15 september, horen de culturele instellingen pas definitief hoeveel subsidie ze zullen krijgen. In de regel wordt het advies van de Raad voor Cultuur door de minister opgevolgd.

Donderdagavond is er in de Oranjerie in Roermond een talkshow over de verdeling van het cultuurgeld, die kun je online volgen. Check daarvoor:

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen