Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk komt met gratis sneltest voor grenswerkers

Geplaatst opvrijdag 30 april 2021 - 21:31

Grenswerkers die in Nederland wonen maar in Duitsland werken kunnen zich vanaf volgende week gratis laten testen om met hun negatieve coronatest Duitsland in te reizen.

Het kabinet trekt daarvoor 12 miljoen euro uit, schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanbesteding
Deze testvoorziening moet vrijdag 7 mei operationeel zijn, staat te lezen in de brief. In totaal zijn daarvoor 400.000 tests beschikbaar. Het Rijk heeft op dit moment een aanbesteding lopen voor een bedrijf dat de testfaciliteiten gaat beheren en inrichten.

Negatieve coronatest
Sinds 6 april is het voor Nederlanders in Duitsland verplicht een negatieve coronatest bij zich te hebben. In principe mag die niet ouder zijn dan 48 uur, maar voor grenswerkers en andere regelmatige reizigers is dat 72 uur. Zulke testen zijn in Nederland alleen commercieel te verkrijgen, wat flink in de papieren loopt voor grenswerkers of mensen die bijvoorbeeld in Duitsland naar school gaan.

Bewijs
De gratis tests in Nederland zijn bedoeld voor mensen die in Duitsland werken, studeren of de grens over moeten voor mantelzorg of artsenbezoek. Mensen die aanspraak willen maken op deze tests moeten met bijvoorbeeld een schoolpasje, werkgeversverklaring of afspraakbevestiging kunnen aantonen dat ze er ook recht op hebben.

Kerkrade
Het probleem dat in de hele grensregio speelt, is in Kerkrade al opgepikt met een sneltestlocatie op de grens met het Duitse Herzogenrath. Deze is donderdag in gebruik genomen.

Lees ook: Snelteststraat Kerkrade in gebruik genomen voor bewoners

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen