Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk komt met gratis sneltest voor grenswerkers

Geplaatst opvrijdag 30 april 2021 - 21:31

Grenswerkers die in Nederland wonen maar in Duitsland werken kunnen zich vanaf volgende week gratis laten testen om met hun negatieve coronatest Duitsland in te reizen.

Het kabinet trekt daarvoor 12 miljoen euro uit, schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanbesteding
Deze testvoorziening moet vrijdag 7 mei operationeel zijn, staat te lezen in de brief. In totaal zijn daarvoor 400.000 tests beschikbaar. Het Rijk heeft op dit moment een aanbesteding lopen voor een bedrijf dat de testfaciliteiten gaat beheren en inrichten.

Negatieve coronatest
Sinds 6 april is het voor Nederlanders in Duitsland verplicht een negatieve coronatest bij zich te hebben. In principe mag die niet ouder zijn dan 48 uur, maar voor grenswerkers en andere regelmatige reizigers is dat 72 uur. Zulke testen zijn in Nederland alleen commercieel te verkrijgen, wat flink in de papieren loopt voor grenswerkers of mensen die bijvoorbeeld in Duitsland naar school gaan.

Bewijs
De gratis tests in Nederland zijn bedoeld voor mensen die in Duitsland werken, studeren of de grens over moeten voor mantelzorg of artsenbezoek. Mensen die aanspraak willen maken op deze tests moeten met bijvoorbeeld een schoolpasje, werkgeversverklaring of afspraakbevestiging kunnen aantonen dat ze er ook recht op hebben.

Kerkrade
Het probleem dat in de hele grensregio speelt, is in Kerkrade al opgepikt met een sneltestlocatie op de grens met het Duitse Herzogenrath. Deze is donderdag in gebruik genomen.

Lees ook: Snelteststraat Kerkrade in gebruik genomen voor bewoners

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen