Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk draagt 10 miljoen euro bij aan spoorlijn Nedcar

Geplaatst opzaterdag 11 maart 2017 - 12:13

Het Rijk trekt 10 miljoen euro uit voor de aanleg van een spoorlijn bij autofabriek VDL Nedcar in Born.

De helft daarvan komt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de andere helft van het ministerie van Economische Zaken.

Dat blijkt uit het antwoord van PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma op schriftelijke vragen van drie VVD-Tweede Kamerleden, onder wie Chantal Nijkerken uit Schinveld. In een brief aan het provinciebestuur is dat nog eens bevestigd.

Geloofwaardig
Voorwaarde voor de steun is wel dat VDL 'geloofwaardige' contracten heeft met één of meerdere opdrachtgevers of afnemers waardoor er ook daadwerkelijk 'forse positieve' effecten zijn op de werkgelegenheid.

Lees ook: Nedcar aangesloten op spoorlijn Roermond-Maastricht

VVD-gedeputeerde Twan Beurskens spreekt van een 'heel positief besluit'. Het Rijk erkent nu ook formeel met een concreet bedrag het belang van het spoor voor de toekomst van VDL Nedcar, aldus de gedeputeerde. Hij noemt het ook goed dat het ministerie van Economische Zaken meedoet.

Precieze kosten
Er moet wel nog overeenstemming worden bereikt met spoorbeheerder ProRail over de precieze kosten van de spoorlijn. Aanvankelijk werd uitgegaan van ruim 20 miljoen euro maar door nadere eisen van de kant van ProRail is nu sprake van 40 miljoen.

Lees ook: Provincie pakt regie bij nieuw spoor Nedcar

Zo wil ProRail een zogeheten opstelspoor voor wagons met auto's. Maar volgens gedeputeerde Beurskens is dat extra spoor niet nodig als de treinen van VDL Nedcar in de normale dienstregeling worden ingepast. Dan kunnen ze meteen het bestaande spoor op. Zo kunnen de kosten flink omlaag worden gebracht.

Nog niet definitief
De provincie en ProRail moeten daarover nog in overleg. De staatssecretaris geeft daar ook de ruimte voor door in de beantwoording te stellen dat de 'definitieve raming' van de kosten nog niet gereed is. Volgens Beurskens heeft de staatssecretaris uiteindelijk het laatste woord over de dienstregeling van ProRail. Onlangs nam de Tweede Kamer nog bijna unaniem een motie aan waarin de regering wordt opgedragen om bij de Voorjaarsnota met een financieringsplan te komen voor het spoor bij VDL Nedcar, in overleg met de provincie en de gemeenten in de regio.

De provincie heeft steeds gezegd de helft van de kosten voor de aanleg van de spoorlijn op zich te nemen. Het is de bedoeling dat het project in de loop van 2018 of uiterlijk 2019 klaar is.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Omzetstijging VDL vooral dankzij 'Born'
VDL Nedcar is in gesprek met tweede opdrachtgever
Wim van der Leegte wordt commissaris bij VDL
Mini-productie Nedcar stuwt winst VDL
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen