Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk betaalt geen schadevergoeding na ongeluk stuw Grave

Geplaatst opvrijdag 24 februari 2017 - 22:29

Het Rijk voelt zich niet medeverantwoordelijk voor de gevolgen van de aanvaring op de Maas bij Grave eind december.

Daarom kan er ook geen schadevergoeding worden toegekend aan de getroffenen, zo antwoordt VVD-minister Melanie Schultz van Haegen op vragen van het CDA in de Tweede Kamer.

Verzekering
De gedupeerden moeten zich voor een vergoeding wenden tot hun verzekeraar en tot de eigenaar van het schip, aldus de minister.

Eind vorig jaar was lange tijd scheepvaartverkeer op de Maas tussen Afferden/Samsbeek en Grave en op het Maas-Waal kanaal lange tijd onmogelijk nadat een Slowaakse schipper tegen de stuw bij Grave was gevaren. Daardoor daalde het waterpeil sterk.

Veel schade
In de haven van Gennep kwamen alle woonboten scheef te liggen.
Minister Schultz van Haegen zegt het te betreuren dat er veel schade is ontstaan en de gevolgen voor alle gedupeerde partijen groot zijn. Maar de schade is niet het gevolg van een besluit of handeling van de overheid maar het directe gevolg van de aanvaring. Daarom is er geen rol voor de overheid bij de afhandeling ervan, zo stelt de minister.

Zij spreekt tegen dat de overheid wel deels verantwoordelijk zou zijn omdat er een calamiteitenplan ontbrak. "Er is gebruik gemaakt van een voor een dergelijke situatie geschikt calamiteitenplan", schrijft Schultz van Haegen.

Tegenvaller
De minister erkent dat de gedupeerden mogelijk van een koude kermis thuis kunnen komen omdat de eigenaar van het schip bij de rechtbank in Rotterdam het verzoek heeft ingediend om de aansprakelijkheid voor het incident te mogen beperken.
Die zaak dient op 22 maart.

Als het verzoek wordt toegekend, kan dat er mogelijk toe leiden dat gedupeerden slechts een deel van hun schade vergoed krijgen, zegt de minister. Het Limburgse CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert - één van de indieners van de schriftelijke vragen - is teleurgesteld en vindt Schultz van Haegen de betrokken ondernemers in de kou laat staan.

Van Helvert
Hij spreekt ook tegen dat alles perfect geregeld was door Rijkswaterstaat. "Dat was echt niet het geval", aldus Van
Helvert.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Schade woonboten Heijen nog steeds niet hersteld
Waterpeil stijgt: scheepvaart op Maas volledig hervat
Stuk oever bij stuw Grave weggeslagen
Schipper die op stuw Grave botste, ramde eerder Duitse brug
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen