Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijexamen nieuwe stijl kan nog jaren duren

Geplaatst opvrijdag 7 januari 2022 - 10:03

Het kan nog jaren duren voordat het rijexamen nieuwe stijl er is. Dat zegt Ruud Rutten, interim voorzitter van een koepel van brancheorganisaties van rijscholen vrijdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Donderdag kwam De Telegraaf met een bericht dat rijschoolleerlingen nu door twee rij-instructeurs getoetst moeten worden om te kijken of ze klaar zijn voor het examen. Dit komt echter niet vanuit het CBR maar is een initiatief van de branche.

Pilot
Volgens Rutten kan de invoering van dit nieuwe systeem echter nog jaren gaan duren. "Er liggen wel al vergevorderde plannen bij de minister. Maar we moeten wachten tot de nieuwe minister is aangesteld. Dan kunnen we verder." Rutten vermoedt wel dat er dit jaar al stappen gezet kunnen worden. "Maar om alles rond te krijgen zijn er wetswijzigingen nodig en dat kan nog drie jaar duren."

Video: L1

Collegiale toets
Bij het nieuwe systeem is het de bedoeling dat een leerling bij twee verschillende rij-instructeurs getoetst wordt of hij of zij klaar is voor het examen. Deze rij-instructeurs krijgen ook een speciaal certificaat. "Daarmee willen we dat het systeem op de schop gaat. Er wordt gekeken naar professionalisering, fraude wordt aangepakt en de opleiding gaat naar een hoger niveau en wordt gemoderniseerd."

Schandalig
Volgens Rutten is het nodig dat er gekeken wordt naar een nieuw systeem. “Het is puur schandalig dat er per jaar 3000 examens niet eens van de parkeerplaats komen.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen