Overslaan en naar de inhoud gaan

Rieu: 'Als covid nog lang duurt, verkoop ik Stradivarius'

Geplaatst opzaterdag 9 januari 2021 - 7:00

Geen wereldtournees met enthousiaste fans, geen concerten op een feestelijk versierd Vrijthof en orkestleden die noodgedwongen thuiszitten. Het is voor André Rieu een regelrechte nachtmerrie.

Hij heeft het er oprecht moeilijk mee, zo geeft hij toe in een lang interview dat L1 programmamaker Emil Szarkowicz met de Maastrichtse stehgeiger voerde.

Stradivarius
"Thuiszitten is verschrikkelijk, soms komen de tranen echt. Het duurt nu wel heel erg lang", biecht Rieu op. Hij mist het gezamenlijk musiceren en de sfeer tijdens de concerten. Maar hij maakt zich ook zorgen over het voortbestaan van zijn orkest. Dat wil hij letterlijk tot elke prijs voorkomen, want zijn orkest is zijn levenswerk. Om ontslagen te voorkomen wil hij heel ver gaan. "Als covid nog blijft en de steun houdt op, ja dat kan ik ook niet betalen. Dan verkoop ik mijn Stradivarius."

Zijn Stradivarius is meerdere miljoenen waard en altijd bij hem in de buurt. Op zijn perswebsite beschrijft Rieu zijn band met het muziekinstrument: "De viool is 400 jaar oud en dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Of ik er mee slaap? Nee. Ik zie het instrument niet als een man of vrouw in een romantische manier, maar meer als een deel van mijn leven en een verlengstuk van mijn lichaam."

Bekijk een fragment uit het interview:

Video: L1

Liefdeloos
In het interview vertelt Rieu openhartig over zijn leven. Hij komt uit een muzikale familie, zijn vader André Rieu sr. was dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest. Maar diezelfde vader zag niets in de capaciteiten van zijn zoon. Rieu zegt daarover: "Mijn ouders hebben nooit geloofd 'die Andreetje van ons dat wordt nog wat'. Dat ze streng waren is niet erg, maar ze waren liefdeloos. Dat ben ik niet, vraag ook maar aan mijn orkest."

Johann Strauß Orchestra
Rieu begint op 5-jarige leeftijd met vioollessen en bezoekt later de conservatoria in Luik en Maastricht. Hij studeert in 1977 af aan de muziekacademie van Brussel. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor salonmuziek en vooral voor de wals. Hij richt het Maastrichts salonorkest op en daarna het Johann Strauß Orchestra, een gezelschap dat inmiddels wereldwijd optreedt met 80 tot 150 muzikanten.

Wereldster
Het succes achter André Rieu is volgens hemzelf zijn vrouw Marjorie. "De meeste ideeën die ik heb en die ergens toe leiden, die komen van haar. Ze kijkt niet anders naar mij, maar ze is gewoon een hele wijze vrouw. Ik heb het voorrecht dat ik met haar mag leven." De optredens van Rieu zijn vergelijkbaar met de shows die popartiesten geven. Inmiddels is wereldster André Rieu 71 jaar, maar hij denkt niet aan stoppen. "Nee, natuurlijk niet. Ik voel me heel gezond, de concertzalen zitten vol. De mensen zijn enthousiast. Ik ga graag op tour met het orkest. Samen onderweg, samen eten. We delen lief en leed. Hebben veel plezier samen. Lachen kun je niet faken."

Financiële problemen
De carrière van Rieu had ook de nodige dieptepunten. In 2010 werd de orkestleider ziek van het harde werken. Dat heeft hem aan het denken gezet: "Ik leef gezonder, ik doe nu gewoon minder. Je kunt tweehonderd maar ook honderd concerten per jaar geven." Ook financieel waren er mindere tijden, de zakenman-muzikant ging in 2010 zelfs bijna failliet. Rieu: "Ik had een denkfout gemaakt. We waren in Australië zo populair, we waren nummer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 in de charts. Pink en Beyoncé waren 11 en 12. We waren zo populair dat ik besloot om niet in zalen maar in stadions te gaan optreden. En dan konden we ook meteen goed uitpakken; toen heb ik Schloss Schönbrunn nagebouwd. Maar dat was te veel."

Twijfelaar
Van het onzekere jongetje dat niet door zijn ouders gewaardeerd werd tot wereldster. Maakte dat van Rieu een zelfverzekerde zakenman? Hij zelf vindt van niet, want hij koestert de twijfel. "Als je jezelf wilt ontwikkelen, dan moet je twijfelen", zegt Rieu. "Blijven twijfelen en blijven onderzoeken, beter worden, in alles. Als mens in alles."

Radio
Het twee uur lange gesprek over het leven en werk van André Rieu is zondagavond tussen 18:00 en 20:00 uur te horen in het programma Blaaskracht op L1 radio. Aansluitend presenteert Rieu een uur lang zijn favoriete muziek uit zijn eigen concerten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen