Overslaan en naar de inhoud gaan

Ricardo Floris duikt onder het half uur op de 10 kilometer

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 16:09

De in Maastricht woonachtige atleet Ricardo Floris heeft het uiterste uit zijn coronarun gehaald. Met zijn solo strijd tegen de klok heeft de 30-jarige geboren Heerlenaar vriend, vijand en ook zichzelf verrast.

Voor het eerst in zijn atletiekloopbaan heeft hij de tien kilometer afgelegd binnen het halfuur. Afgelopen december had hij in Valencia, tijdens een 'echte wedstrijd' in een vol deelnemersveld al zijn persoonlijke record aangescherpt tot 30 minuten en 39 seconden. Zaterdag is die prestatie ruim verbeterd met een tijd van 29 minuten en 57 seconden.

Video: L1

Topfit
Waar andere atleten het ruime aanbod aan coronaruns gebruiken als training, weet Floris van zo'n individuele prestatie een serieuze wedstrijd te maken: "Ik kan de focus goed leggen op het lopen van een wedstrijd in m'n eentje. Want hardlopen en topsport is voor mij een levensstijl. Vallen de wedstrijd weg, zoals in deze coronatijd, dan ga ik zelf op zoek naar serieuze uitdagingen".

Een paar weken geleden heeft de voormalige voetballer van VV Scharn zijn vorm getest tijdens een solomarathon. Toen hij daarbij twee minuten van z'n beste tijd afhaalde, wilde hij zijn topfitte status meteen gebruiken om zaterdag mee te doen aan de coronarun over 10 kilometer, georganiseerd door de Nederlandse atleten Jelmer van der Linden en Tom de Gelder.

Onder het halfuur
Het ultieme doel van de zelfverzekerde topsporter is op de 10 kilometer altijd geweest om de grens van het halfuur te doorbreken. Op de grens van Maastricht en Gronsveld, vlakbij de NORA-koekjesfabriek, heeft de dertiger dat met volharding voor elkaar gekregen. Gesteund door zijn coach Hub Tummers, die op de fiets zorgde voor een steun in de rug. Aan deze editie van de coronarun doen dit etmaal zo'n 1.100 atleten mee. Zij lopen net als Floris op een zelf uitgezet parcours, waarbij een GPS-horloge en een Strava Loop-app rechtstreeks zorgt voor een online klassement.

Met zijn tijd van 29 minuten en 57 seconden zette Floris aan het begin van de dag meteen de snelste tijd neer. Hij hoopt dat die tijd lang blijft staan, maar de enorme ontlading was de grootste bron van vreugde na tienduizend meter zwoegen en doorbijten op het harde asfalt van Gronsveld: "Dit maakt mijn plaatje rond. Ik heb de 1500 meter onder vier minuten gelopen, 5 kilometer in 14.28, en daarnaast mag dan nu over tien kilometer 29 minuten en 57 seconden staan. Daar ben ik gewoon heel erg blij mee. Het is gewoon uniek om twintig kilometer per uur te lopen op een tien kilometer. Als je dat helemaal alleen weet te doen, dan moet je gewoon ballen hebben. Maar natuurlijk waren Hub Tummers en die paar fans ook heel belangrijk".

Hoop op top tien klassering
Na zijn persoonlijke record hoopt de doorzetter dat zijn tijd lang als allersnelste tijd zal blijven staan: "Ik denk dat ik met deze tijd wel heel hoog ga finishen op de corona solo tien kilometer. Ik was de vorige keer zestiende. Ik ben benieuwd hoeveel mensen onder de dertig minuten uitkomen. Ik denk dat ik een goede kans maak op een top tien klassering. Vanavond wordt de einduitslag bekend als iedereen z'n eigen parcours gelopen heeft. Ik ben heel benieuwd waar ik dan sta. Dat zal niet op de eerste plaats zijn, maar wel heel hoog, denk ik".

Onvergetelijk
Voor Ricardo is zijn prestatie op meer dan één vlak enorm heugelijk. Het is voor de atleet die tevens collega's coacht namelijk een zeer speciale gebeurtenis. Want in 2016 lag hij met longembolie aan beide longen in het ziekenhuis, waardoor hij nog dagelijks medicijnen moet slikken. "Daarvan heb ik ruim twee jaar moeten herstellen. De laatste twee jaar boek ik samen met Hub Tummers weer progressie. Deze prestatie bevestigt al mijn passie en uren die ik er elke week insteek. Dit is dan ook een dag die ik nooit meer ga vergeten."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen