Overslaan en naar de inhoud gaan

Rianne Letschert geïnstalleerd als rector magnificus UM

Geplaatst opdonderdag 1 september 2016 - 17:52

Professor doctor Rianne Letschert (39) is donderdagmiddag officieel geïnstalleerd als nieuwe rector magnificus van de Universiteit Maastricht.

In een bomvolle St. Janskerk aan het Vrijthof nam ze het stokje over van professor Luc Soete. De ceremonie werd bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en 140 hoogleraren van universiteiten uit binnen- en buitenland.

Hart gestolen
Letschert
zei er trots op te zijn nu deel uit te maken van de UM-gemeenschap. "De UM heeft m’n hart gestolen vanaf het moment dat ik hier in maart binnenstapte", zei ze. "Het Maastrichts interdisciplinaire, internationale profiel sprak me meteen aan. Ik zie dat in Maastricht over de hele linie wordt geprobeerd grenzen te verleggen en dat er een rebels karakter aan deze universiteit ten grondslag ligt. Facultaire samenwerking, onderwijs en onderzoek op een minder traditionele manier: dat past bij mijn manier van werken en visie."

Ambitieus en visionair
Minister Bussemaker feliciteerde de UM met de keuze voor een 'ambitieuze en visionaire vrouwelijke academicus' als nieuwe rector en riep andere universiteiten op dat voorbeeld te volgen. Er moeten meer vrouwen op belangrijke functies komen in de academische wereld, hield de minister haar gehoor voor. Ook het aantal vrouwelijke hoogleraren - nu achttien procent – moet omhoog, zei Bussemaker.

Professor Soete ontving uit handen van burgemeester Penn-te Strake het Teken van Verdienste van de Stad Maastricht. Penn dankte Soete voor diens inzet voor de internationalisering van de universiteit en daarmee voor de internationalisering van Maastricht.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen