Overslaan en naar de inhoud gaan

Rianne Donders gaat gewoon naar Indië-herdenking

Geplaatst opdinsdag 29 augustus 2017 - 15:00

Burgemeester Rianne Donders van Roermond gaat zaterdag gewoon naar de Indië-herdenking in haar gemeente.

Dat laat ze weten in een reactie op de open brief van het comité Stichting Nederlandse Ereschulden en een aantal andere organisaties.

Lees ook: 'Donders moet niet deelnemen aan Indië-herdenking'

Oorlogsmisdaden
Volgens de organisaties wordt het steeds duidelijker dat Nederlandse militairen zich destijds schuldig hebben gemaakt aan ernstige oorlogsmisdaden. Ze vragen staatssecretaris Martin van Rijn en burgemeester Donders van Roermond op zaterdag niet naar de Indië-herdenking te gaan.

Herdenking
De burgemeester gaat niet in op dat verzoek. "Op de eerste zaterdag van september herdenken wij in Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945–1962 de gesneuvelde militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Militairen die destijds zijn uitgezonden door de Nederlandse regering. De discussie over de gebeurtenissen van toen is een aangelegenheid van de regering", zegt de Roermondse burgemeester.

"De regering heeft in december 2016 ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar deze periode in voormalig Nederlands-Indië. De schrijvers van de genoemde brief moeten zich dan ook tot haar richten."

Zoals afgesproken
Burgemeester zegt dat het Nationaal Indiëmonument een bijzondere betekenis heeft in Roermond. En daarom is ze zoals afgesproken aanwezig bij de 30ste Indië-herdenking in het Nationaal Herdenkingspark Roermond.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen