Revalidatiekliniek Adelante in Hoensbroek heeft een speciale afdeling ingericht waar 28 coronapatiënten kunnen revalideren als ze de intensive care van het ziekenhuis hebben verlaten.
Vaak is lange revalidatie nodig omdat zowel COVID-19 als de ziekenhuisopname grote impact hebben op iemands leven.
Trauma's
Patiënten die herstellen van het virus hebben vaak te maken met longklachten. "Er vormt littekenweefsel, waardoor ademhalen moeilijk wordt", legt revalidatie-arts Yvette van Horn van Adelante uit. "Maar naast ademhalingsklachten, zie je ook dat sommige mensen lang hebben stilgelegen in het ziekenhuis. En dan doen je spieren het niet meer.
Mentaal
Een verblijf op de intensive care heeft ook een flinke geestelijke impact. "Dat is een hele traumatische ervaring", zegt van Horn. "En daarom gaat er een heel team met de patiënten aan de slag. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog, logopedist en een diëtist. Die gaan allemaal helpen bij het herstel nadat je doodziek bent geweest door corona."
Coronarevalidatie
Patiënten kunnen versneld in de revalidatiekliniek terechtkomen om de druk op de ziekenhuizen iets te verlichten. "Dat betekent dat we ons personeel hebben moeten omscholen", vertelt Van Horn. "En ze moeten met alle mogelijke beschermingsmiddelen de patiënten begeleiden op de lange weg naar herstel. Bij ons gaat het niet over leven of dood, maar over kwaliteit van leven. Geestelijk en lichamelijk. Conditie, spierkracht, ademhaling, mentale gezondheid, we moeten dat allemaal weer gaan opbouwen. Je bent echt vaak maanden verder voordat je weer een beetje de oude bent."