Overslaan en naar de inhoud gaan

Reünie gouden volleybalteam met Guido Görtzen

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 21:24

Guido Görtzen, Peter Blangé, Henk Jan Held en Ron Zwerver. Allemaal waren ze woensdagmiddag aanwezig bij de reünie op Papendal. Op 4 augustus 1996 scheef het Nederlands volleybalteam historie met een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Atlanta.

Voor veel sportliefhebbers is dat nog steeds een van de mooiste momenten in de Nederlandse sportgeschiedenis. Nederland won in Atlanta de finale van Italië. Dat gebeurde in extremis, in de vijfde set met 17-15, op de dag af 25 jaar geleden.

L1

Impact
Er werd bij de reünie op Papendal uitgebreid stilgestaan bij de indruk die de gouden overwinning heeft gemaakt op de hele Nederlandse sportwereld. Zo roemden onder meer Mart Smeets, judo-icoon Cor van der Geest en voormalig voorzitter van het NOC NSF André Bolhuis het team. "De impact was enorm. Veel groter dan de spelers beseffen."

Bankrasmodel
Het team won zilver in 1992 tijdens de Olympische Spelen van Barcelona. Dat gebeurde nadat de spelers trainden volgens het bankrasmodel. Zij speelden geen competitie maar trainden dag in dag uit met het nationale team in de Bankrashal in Amstelveen. Het was de theorie van Avital Selinger, compromisloos trainen om het hoogst haalbare eruit te halen.

Alberda
Een Olympische cyclus later lukte het wel om het goud binnen te halen. Dat lukte onder leiding van bondscoach Joop Alberda die woensdag ook aanwezig was bij de reünie. Ron Zwerver schreef een boek over deze periode in zijn leven. De 12 volleyballers kregen van Zwerver de eerste exemplaren uitgereikt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen