Overslaan en naar de inhoud gaan

Reuk en smaak kwijt na corona: 'Maakt leven minder leuk'

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 22:21

Het kwijtraken van geur en smaak is een bijeffect van corona. Vermoedelijk duizenden mensen in Nederland kampen ermee. Ook nog maanden nadat andere gezondheidseffecten al zijn verdwenen.

Een van hen is de 41-jarige Laura Alteveer uit Weert. Ze kreeg in november vorig jaar te maken met een coronabesmetting. Eerst rook en proefde ze twee maanden helemaal niets. Daarna raakten haar reuk en smaak vervormd. En dat heeft hele nare gevolgen.

L1

Chemische geur
Laura droomt van koffie. Die heerlijke aardse geur van versgemalen bonen die haar voorheen een fijn begin van de dag bezorgde, doet haar maag nu omkeren. De geurreceptoren in haar neus geven een heel ander signaal door aan haar hersenen dan de bekende koffiegeur; een chemische geur die ze met niets anders vergelijken kan. "Een zweem benzine, vermengd met uitlaatgassen en rauwe ui. Zo heb ik het wel eens beschreven aan mijn man", zegt Laura.

Inboeten op de levensvreugde
Ook tandpasta, prei, knoflook wasmiddel, uitlaatgassen en een heleboel andere dingen veroorzaken dezelfde chemische geur bij haar. Andere geuren ruikt ze nog altijd niet. "Het is niet pijnlijk of levensbedreigend, maar het is gewoon heel vervelend. Behalve de koffie zijn er dus een heleboel dingen die ik niet kan eten of drinken. Een wijntje op de bank zit er niet meer in. Het doet wat met je levensvreugde."

Misselijk door tanden poetsen
Ook menthol triggert de negatieve geursensatie. Tanden poetsen veroorzaakte daarom lange tijd misselijkheid. Laura moest overstappen op kindertandpasta die minder heftig is van smaak en geur.

Etherische olie
Op Facebook delen getroffenen inmiddels ervaringen en tips met elkaar. Kno-artsen adviseren geurtraining met sterk ruikende etherische oliën. Daarmee probeert ook Laura nu haar hersenen te prikkelen en te trainen om zo haar smaak- en geurvermogen terug te krijgen. Volgens haar krijgen de meeste mensen die geur en smaak verliezen deze binnen een paar maanden tot twee jaar uiteindelijk weer terug. "Ik hoop dus heel erg dat ik tot die grote groep behoor."

Hypnose
Omdat de bijeffecten van corona nog onderzocht worden is er nog geen pasklare therapie of wondermedicijn. Tot die tijd klampen patiënten zich vast aan alles wat voorhanden is. Laura: "Ik heb binnenkort ook een afspraak met een hypnotherapeut om te kijken of hypnose iets kan verbeteren. Ik hoop nog steeds dat ik op een ochtend wakker word en alles weer normaal kan ruiken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen