Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). De resultaten van het vierjarig onderzoek van de Universiteit Maastricht werden maandag bekendgemaakt.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken vier jaar lang ruim 2200 kinderen van vier projectscholen en vier reguliere scholen. Op de gezonde basisscholen krijgen kinderen gezonde maaltijden op school en is er meer aandacht voor bewegen door sport en spel.
Juffrouw Milou van OBS Wereldwijs in Landgraaf ziet haar leerlingen fitter worden:
Buikopvang
"Ik ben vooral geschrokken van de grote verschillen tussen de gezonde scholen en de scholen waar we niets doen", zegt projectleider Maria Janssen. Wij kijken bijvoorbeeld naar de buikomvang van kinderen. Op reguliere basisscholen neemt de buikomvang toe, op de basisscholen die meedoen aan het project blijven kinderen in de gezonde gewichtsklasse."
Volgens Jansen raakt de balans steeds meer uit evenwicht. Kinderen moeten gezonder gaan eten om te voorkomen dat ze later ziek worden. "Niets doen is geen optie. Als we niets doen dan wordt het alleen maar slechter. Vooral de chronische aandoeningen zoals diabetes en cardiovasculair begint op steeds jongere leeftijd. Daar moeten we iets aan doen. Dat is ook goed tegen de oplopende zorgkosten."
Minder pesten
Uit de resultaten van het project blijkt verder dat kinderen op gezonde scholen niet alleen een gezonder gewicht hebben. Ook de sfeer in de klas verbetert. En er wordt minder gepest. "Op gezonde scholen schuiven pedagogische medewerkers anderhalf uur aan tijdens de middagpauze. Dat zijn extra ogen", zegt Janssen. "En zij zijn goed getraind om kinderen zelf het spel te laten spelen. Kinderen hebben geen tijd om elkaar te pesten. Pesten is vaak uit verveling."
Initiatiefnemer Provincie Limburg richt dinsdag een stichting op. Scholen die zich willen aansluiten bij het project Gezonde Basisschool van de Toekomst kunnen zich bij die stichting melden. Het aantal GBT-scholen in Limburg wordt uitgebreid. Het komende jaar komen er negen gezonde basisscholen bij. De bedoeling is dat in 2023 zo’n 30 basisscholen zijn aangesloten bij het project. Het project kost 4,50 euro per dag per kind. De provincie zoekt naar opties om dat bedrag kleiner te maken.
Gedeputeerde Robert Housmans over het project: