Overslaan en naar de inhoud gaan

Restjes vaccin naar kwetsbaren in Noord-Limburg

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 15:44

De GGD Limburg-Noord heeft de afgelopen twee à drie wekencoronavaccins laten zetten bij kwetsbare mensen die volgens de officiële richtlijnen nog niet aan de beurt zijn.

Het gaat om vaccins die aan het eind van de dag overblijven bij de vier vaccinatiestraten in de regio, weidt woordvoerder Nicole Theuns van de GGD uit na een bericht in De Volkskrant. In totaal gaat het om hooguit een paar honderd vaccins.

Maximaal twintig
"Je moet dan denken aan vaccins die bedoeld zijn voor mensen die op het laatste moment toch niet kunnen", legt Theuns uit. "Of spuiten die overblijven omdat het aantal flesjes entstof niet helemaal klopt met het aantal mensen dat op een dag voorbijkomt. Het gaat om hooguit vijf vaccins per locatie, dus maximaal twintig per dag."

Huisartsen
Omdat landelijke richtlijnen hierover al een maand op zich laten wachten, heeft de GGD besloten om deze zogeheten 'spillage' te gebruiken voor mensen met gezondheidsklachten, maar die nog niet op de vaccinatielijst staan. De verdeling gebeurt via de regionale huisartsenkoepel. "Het is vooral aan de huisartsen te danken dat de overgebleven vaccins goed terechtkomen. Aan het eind van een prikdag geven wij door hoeveel vaccins er over zijn, en dan is het heel snel schakelen voor de huisartsen. Zij beslissen wie er in aanmerking komen voor een prik en gaan dan bellen. De mensen die op die manier gevaccineerd worden, moeten dan meteen de auto in zodat ze op tijd zijn voor hun spuit."

Overleg
De Noord-Limburgse GGD is de enige in Nederland die op deze manier vaccinresten verdeelt. Het gaat vooral om Pfizer-vaccins. "Een week of drie geleden begonnen wij ons af te vragen wat we met de spillage moesten doen. Weggooien wilden we niet. Na overleg met de landelijke GGD-koepel GHOR is voor deze oplossing gekozen", zegt Theuns. "Het is dus zeker niet zo dat we dit op eigen houtje hebben gedaan. Zodra er landelijke richtlijnen zijn, zullen we ons daar ook aan houden."

Zuiden wacht af
Bij de GGD Zuid-Limburg worden de vaccins zo goed en zo kwaad als het kan opgebruikt voor mensen die officieel aan de beurt zijn. "Wij hopen ook snel kwetsbare groepen een prik te geven, maar we wachten op het landelijk beleid daarvoor", zegt Erwin Meeks van de Zuid-Limburgse GGD. "Hopelijk laat die richtlijn niet lang meer op zich wachten.

"We gaan natuurlijk zo zuinig mogelijk om met de vaccins, dus we houden zo min mogelijk over", voegt hij toe. "Daar houden we in de planning al rekening mee; bij een bepaalde hoeveelheid entstof weten we hoeveel mensen we een spuit kunnen zetten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen