Overslaan en naar de inhoud gaan

Resten bijna duizend jaar oud schip gevonden in Maas

Geplaatst opzaterdag 24 juli 2021 - 15:27

In de Grensmaas bij Koeweide in Grevenbicht zijn de resten van een oud schip gevonden.

De resten werden al eerder dit jaar ontdekt, maar het Consortium Grensmaas heeft de vondst nu pas wereldkundig gemaakt.

Rivieraak
Volgens scheepsarcheoloog Alice Overmeer gaat het waarschijnlijk om een rivieraak uit de periode tussen de 11de en de 13de eeuw. "Een heel bijzondere vondst", noemt ze het. Vondsten van een dergelijk schip in ons land zijn alleen bekend uit Deventer en Vleuten.

Unieke vondst
De historische scheepsresten werden gevonden tijdens ontgrindingen in de zogeheten Banaan, bij Koeweide in Grevenbicht. Het is voor het eerst dat het consortium een dergelijke vondst doet sinds het begin van de werkzaamheden in de Grensmaas in 2008.

De aak, die nog precies gedateerd moet worden, had vermoedelijk een lengte van vijftien tot achttien meter. In totaal zijn zo'n 35 houten resten van de bodem, het boord en de zijkant van het schip opgedoken van de rivierbodem, op een diepte van zo'n vijftien meter.

Inventaris
In de buurt van de resten lag ook een zogenoemde hellebaardbijl uit de 11de of 12de eeuw. Het is mogelijk dat die van het schip afkomstig was, net als een partij mergelblokken die bij de scheepsresten werd gevonden. De mergel is afkomstig van de Sint-Pietersberg.

In de buurt van de boot lagen ook resten van visnetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen