Overslaan en naar de inhoud gaan

Restauratie grottenreplica van de Nachtwacht weer van start

Geplaatst opwoensdag 10 april 2019 - 6:00

De honderd jaar oude replica van de Nachtwacht in de grotten in Maastricht wordt al sinds oktober vorig jaar gerestaureerd.

Door de overwintering van een aantal vleermuizen hebben de werkzaamheden enkele maanden stilgelegen.

Sondeijker
Sinds afgelopen week zijn de restauratoren weer volop aan het werk om deze unieke schilderingen op tijd af te hebben.
De nagebootste versie van het beroemde schilderij van Rembrandt is aan het begin van de twintigste eeuw door kunstenaar Jules Sondeijker op een mergelwand in de Grotten Zonneberg aangebracht.

Verval
Sindsdien is het werk ernstig in verval geraakt door beschadigingen en diepe krassen. Natuurmonumenten en Maastricht Marketing hebben twee jaar geleden het plan opgevat om het kunstwerk te laten restaureren.

Methode
De Nachtwacht van Sondeijker bevindt zich in het tot nu toe niet toegankelijke 'museum' in de Zonneberg. De grotten hebben een continue temperatuur van elf graden en een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het voor de restauratoren niet mogelijk om langer dan een middag aan het werk te zijn. Daarnaast moeten ze een tocht van minimaal vijftien minuten door de grotten afleggen om in het grottenmuseum te komen. Ze worden daarbij geholpen door een gids, want zelf rond gaan wandelen in het tachtig kilometer tellende gangenstelsel is geen goed idee.

De verwachting is dat de restauratie in het zomer van 2019 klaar is.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen