Overslaan en naar de inhoud gaan

Restauratie grottenreplica van de Nachtwacht weer van start

Geplaatst opwoensdag 10 april 2019 - 6:00

De honderd jaar oude replica van de Nachtwacht in de grotten in Maastricht wordt al sinds oktober vorig jaar gerestaureerd.

Door de overwintering van een aantal vleermuizen hebben de werkzaamheden enkele maanden stilgelegen.

Sondeijker
Sinds afgelopen week zijn de restauratoren weer volop aan het werk om deze unieke schilderingen op tijd af te hebben.
De nagebootste versie van het beroemde schilderij van Rembrandt is aan het begin van de twintigste eeuw door kunstenaar Jules Sondeijker op een mergelwand in de Grotten Zonneberg aangebracht.

Verval
Sindsdien is het werk ernstig in verval geraakt door beschadigingen en diepe krassen. Natuurmonumenten en Maastricht Marketing hebben twee jaar geleden het plan opgevat om het kunstwerk te laten restaureren.

Methode
De Nachtwacht van Sondeijker bevindt zich in het tot nu toe niet toegankelijke 'museum' in de Zonneberg. De grotten hebben een continue temperatuur van elf graden en een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het voor de restauratoren niet mogelijk om langer dan een middag aan het werk te zijn. Daarnaast moeten ze een tocht van minimaal vijftien minuten door de grotten afleggen om in het grottenmuseum te komen. Ze worden daarbij geholpen door een gids, want zelf rond gaan wandelen in het tachtig kilometer tellende gangenstelsel is geen goed idee.

De verwachting is dat de restauratie in het zomer van 2019 klaar is.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen