Overslaan en naar de inhoud gaan

Restaurants stoppen met take-away: 'Spoeling te dun'

Geplaatst opzondag 20 december 2020 - 16:55

Uit nood hebben veel restaurants sinds de eerste lockdown een afhaal- en bezorgservice. Zij scoorden daar aanvankelijk goed mee, maar omdat nu veel meer restaurants zo'n service bieden, wordt de spoeling erg dun.

Sommige restaurants stoppen daardoor alweer met afhalen en bezorgen.

Twee bestellingen
Zoals restaurant de Gerardushoeve in Epen. "Op sommige avonden zaten we hier te wachten voor twee bestellingen. Dat heeft geen zin", vertelt Eigenaar Eugène Vaessen. Hij zag een afhaal- en bezorgservice tijdens de eerste lockdown niet zitten, maar bij de tweede gedwongen sluiting dit najaar ging hij mee in de trend.

Video: L1

"Wij hebben veel personeel en daarmee ook veel kosten die je niet helemaal terugkrijgt met de NOW-regeling van de regering. Bovendien hou je dan een band met zowel personeel als klanten. Maar na twee weken zijn we ermee gestopt. Er doen nu veel meer restaurants mee aan deze formule, en daardoor wordt de spoeling erg dun."

Gunfactor
Ook eetcafé 't Raodhoes in Neer is gestopt met de zogeheten 'take-away'. "In het voorjaar was er nog een gunfactor bij het publiek. Maar dat is allemaal minder geworden", vertelt eigenaar Mathijs Joosten.

"Dat begrijp ik ook. Op een gegeven moment zijn ze erop uitgekeken. En als restaurant kun je met al die bakjes en doosjes toch niet brengen wat je hier op het bord tovert. Bovendien missen de mensen op die manier de sfeer en beleving die zo belangrijk is."

Hoop
Joosten hoopt wel dat zijn zaak vanaf 19 januari onder bepaalde restricties weer open kan. "Dan zijn we lang genoeg dicht geweest, het wordt hoog tijd dat we iets kunnen gaan verdienen." Eugène Vaessen denkt daar hetzelfde over: "Ik heb gelukkig nog al mijn personeel kunnen behouden, mede dankzij de steun van de overheid, al schiet er heel veel spaargeld van mij bij in. Maar we moeten wel vanaf eind januari weer open kunnen gaan, want anders zie ik het somber in."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen