Overslaan en naar de inhoud gaan

Reserveren horeca: nog veel tafeltjes vrij op 1 juni

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 17:30

De horeca opent maandag weer de deuren. Wie een reserveringsregen verwacht, komt echter bedrogen uit: er zijn maar weinig ondernemers die op maandag alle tafeltjes op dit moment al gevuld hebben.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs tientallen grotere en kleinere cafés, restaurants en ketens verspreid over de hele provincie. De exclusievere restaurants vormen een uitzondering: die zijn in grote mate volgeboekt.

Pinkstermaandag
Het uitgangspunt voor wie zich komende maandag tegoed wil doen aan een hapje of een drankje, is dat je vooraf moet reserveren. In een zaak mogen immers maximaal 30 gasten tegelijk zijn. De enige plek waarvoor je niet hoeft te reserveren, is een plek op het terras. Ondernemers rekenen erop dat de nodige mensen pinkstermaandag op de bonnefooi naar de terrassen trekken. Ook de Duitsers, die net als de Nederlanders een vrije dag hebben.

Rij mogelijk
Veel eetcafés nemen overdag geen reserveringen aan. Mensen reserveren dan 'voor de deur': eerst is er een controlegesprek of ze gezond zijn en zo ja, dan mogen ze plaatsnemen. Bij café Zuid in Maastricht, waar voor maandag slechts drie reserveringen opstaan, zijn ze benieuwd hoe het gaat lopen. "Qua aanpassingen valt het allemaal wel mee. Het is vooral de vraag hoe druk het gaat zijn de komende dagen." Men houdt er rekening mee dat er een rij kan ontstaan.

Beheersbaar houden
's Avonds is dat een ander verhaal: gasten die een hapje willen komen eten, moeten toch echt van tevoren boeken. Bij Café Central in Venlo zit het nog niet vol. Het eetcafé heeft normaliter 's avonds ruimte voor 240 eters, op dit moment ziet het ernaar uit dat slechts acht procent van dat aantal maandagavond in de zaak zit. Het café is wel bezig met een extra terrasverdieping, maar maakt daar bewust geen reclame voor. "We willen het beheersbaar houden en kijken hoe het loopt. We willen vooral onze klanten fatsoenlijk en netjes kunnen behandelen", aldus de uitbater.

Lees ook: Horeca telt af naar 1 juni maar zit nog vol vragen

Aanpassen
Mensen die reserveren, doen dat vooral tussen 17:00 uur en 19:00 uur. In de middag en de avond is er ruimte zat en kan er bij cafés en restaurants in bijvoorbeeld Roermond, Maastricht, Heerlen en Venlo nog naar hartenlust geboekt worden. Of de ervaring in de anderhalve meter-horeca hetzelfde is, zal de praktijk moeten uitwijzen. "We doen alles wat mogelijk is", zegt een medewerker van het Maastrichtse eetcafé Minckelers. "Voor gasten wordt het aanpassen, voor ons wordt het aanpassen." Zo kun je bij Minckelers binnenkort de menukaart via een QR-code op je telefoon bekijken, in plaats van een fysiek exemplaar in je handen te pakken.

Sushifans
Worden de particuliere horeca-uitbaters harder getroffen dan de grotere ketens? Duidelijk is dat die ketens doorgaans over meer ruimte beschikken, maar die nu niet volledig kunnen gebruiken. Sushi-zaak Izumi, gevestigd in Roermond, Weert en Venlo, ziet dat liefhebbers van de Japanse keuken maandag weer naar de restaurants trekken. Zo is er in Weert, waar normaal 100 mensen welkom zijn, geen enkele van de dertig beschikbare plekken meer vrij. De verwachting is dat ook de vestigingen in Roermond, waar door de beperkte ruimte nog maar 15 mensen kunnen eten, en Venlo maandag vol zitten.

Eindtijd
Bij Happy Italy in Kerkrade, dat voor de coronacrisis honderden klanten per avond ontving, kun je ook nog reserveren. Het is online mogelijk om op vier verschillende timeslots te reserveren. Ieder timeslot duurt een uur en een kwartier, daarna moet er plaats worden gemaakt voor nieuwe klanten. De meeste ondernemers koppelen, zeker in coronatijd, een eindtijd aan een reservering.

Exclusief
De exclusievere restaurants hebben, naar omstandigheden, weinig te klagen. Het Gulpense restaurant Atelier heeft maandag al alle tafeltjes gevuld, net als de sterrenrestaurants Marrees in Weert - dat alleen in de vroege middag nog beperkt plaats heeft - en Da Vinci in Maasbracht.

Klap
Dat laatste restaurant is normaal gesproken op maandag gesloten, maar gaat voorlopig ook op die dag open. Dat blijkt dus niet onverstandig. "We zitten helemaal vol. Natuurlijk is deze periode een grote klap, maar we willen zoveel mogelijk mensen helpen." Da Vinci, dat één Michelinster heeft, gaat voorlopig ook op zaterdagmiddag - tegen de gewoonte in - open.

De meeste ondernemers verwachten dat mensen in het begin van de week nog de kat uit de boom kijken, maar dat het aantal café- en restaurantbezoekers in de loop van komende week verder aantrekt.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen