Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie onderwijs: 'Er moet snel iets gebeuren'

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 18:42

Geen handleiding of een nieuwsbericht kunnen lezen. Niet doorhebben hoeveel je voor een lening betaalt. Het zijn problemen die ieder jaar meer dan vijftigduizend jongeren treffen, omdat ze niet goed kunnen lezen en rekenen.

De Staat van het Onderwijs 2021, zo heet het rapport dat de onderwijsinspectie daarover woensdag presenteerde. Het is niet best gesteld met dat onderwijs, en het wordt alleen maar slechter, ook door de coronacrisis.

Nascholing is belangrijk
Paul Kirschner is emeritus hoogleraar onderwijspsychologie en volgens hem spelen er een aantal grote problemen, zo zegt hij Limburg Centraal. "Ten eerste neigt men in het onderwijs naar methodes die niet zijn gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Onderwijs op basis van filosofische grondslagen, het kind dat moet ontdekken, dat soort dingen. Daar gaat het dus al mis. Maar ook het niveau van de leerkrachten is onvoldoende. Er is bijvoorbeeld geen eis op nascholing. Advocaten, artsen, allemaal moeten ze hun vak bijhouden, hun beroepsvereniging eist dat. Maar een leraar is klaar na de Pabo en hoeft nooit meer iets bij te scholen."

Video L1

Niveau steeds slechter
Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat op de basisschool het niveau van rekenen, lezen, en schrijven te wensen overlaat. Op de middelbare school is het al niet veel beter, en daar komt nog eens bij dat het niveau de afgelopen jaren daalt. Het wordt dus steeds slechter. De coronacrisis en het thuisonderwijs dat daarbij hoort heeft de niveauverschillen tussen groepen kinderen - niveauverschillen die er sowieso al waren - alleen maar verder vergroot. En ook dat is geen goed nieuws. De onderwijsinspectie pleit ervoor de huidige coronacrisis te gebruiken om het onderwijsniveau structureel omhoog te krijgen en dus niet alleen de achterstanden weg te werken. Hoogleraar Kirschner beaamt de analyse van de Onderwijsinspectie. "De staat van het onderwijs is echt triest, erbarmelijk. Er moet snel iets gebeuren."

Lerarentekort
Een ander probleem is het tekort aan leerkrachten, zegt Kirschner. "Dat is al heel lang voorspeld, 15 jaar geleden. Er moet echt structureel geld bij om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ook vwo'ers geïnteresseerd raken in het onderwijsvak, om het niveau van de opleidingen omhoog te krijgen."

'Geld lost problemen niet op'
Den Haag stelt 8,5 miljard euro beschikbaar om de corona-achterstanden weg te werken, maar dat is volgens Kirschner veel te weinig. "Dat lost de problemen niet op. Dit is reparatie in plaats van renovatie. Het is kortetermijngeld om de achterstanden vanwege corona op te vangen. Geen structureel geld om al die veranderingen die nodig zijn te bewerkstelligen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine b├Âlkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen