Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie nieuw pand Nederlands Mijnmuseum van start

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 9:33

Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen heeft deze week de sleutels van het nieuwe pand gekregen. Het museum zit nu nog in het oude schachtgebouw van de Oranje Nassau 1-mijn, maar daar groeit het uit zijn voegen.

En dus komt er een nieuw gebouw bij, in de binnenstad. Het Kneepkenspand aan de Dokter Poelsstraat, een oud-mijnwarenhuis met vier verdiepingen. Vanaf komende week wordt daar gesloopt, gerenoveerd en ingericht.

Koempels
Het mijnmuseum bezit veel spullen waar in het oude gebouw geen plaats voor is. Al die voorwerpen zijn nu nog opgeslagen in het depot, maar krijgen in plek in het nieuwe pand. Directeur Bram de Groot: "Het verhaal van de mijnindustrie hier is zo veel breder dan het verhaal van de koempels alleen. Ook hier bovengronds veranderde alles. Alles wat hier gemaakt en gebouwd is, wat hier gebeurde, had te maken met de mijnindustrie."

Video: L1

Rijke culturele leven
Niet alleen mijnlampen, pungels, helmen en penningen dus, maar ook bijvoorbeeld servies en muziekinstrumenten. Conservator Simone Claessens: "Het sociale leven, het rijke culturele leven, de muziek, de duiven, de taken van de vrouwen, hoe belangrijk het was dat zij het huishouden deden zodat de mannen in de mijn konden werken. Dat zijn allemaal verhalen die er zijn, die we graag willen vertellen, maar waar we nú geen of maar heel beperkt plek voor hebben in het oude pand."

Kleine Glaspaleis
Het nieuwe gebouw van het Mijnmusem is een oud-mijnwerkerswarenhuis uit 1939 van architect Fritz Peutz, het kleine Glaspaleis wordt het in de volksmond genoemd. De afgelopen jaren had de Heerlense kunstenaar Theo Lenartz er zijn atelier. Er waren plannen om in het gebouw luxe lofts te realiseren, maar nu strijkt het Mijnmuseum er dus neer. 4 verdiepingen , die thematisch het verhaal van de mijnbouw in de streek vertellen. Bram de Groot: "Het idee van het warenhuis willen we vasthouden, de manier van presentatie met kleine producteilandjes, waarbij we op een eigentijdse en speelse manier het verhaal vertellen."

Mijnverleden
Het oude schachtgebouw van de Oranje Nassau 1 blijft in gebruik door het Mijnmusem, Ook komt er een route tussen de twee panden, met 18 bezienswaardigheden uit het Heerlense mijnverleden onderweg. Volgende week beginnen de werkzaamheden in het gebouw, en als alles goed gaat, gaat het eind dit jaar open voor publiek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen