Overslaan en naar de inhoud gaan

René L. beschuldigd als sekteleider: ex-leden doen verhaal

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 6:00

René L. uit Roggel, die ervan wordt beschuldigd een sekte te hebben geleid, staat maandag terecht voor de rechtbank in Roermond vanwege mishandeling, poging tot zware mishandeling en bedreiging met een vuurwapen. Twee voormalige volgelingen van hem hopen op meer dan alleen een veroordeling voor geweldsdelicten: 'Maar daar is ons rechtssysteem niet op bedacht.'

"Hij beschuldigde me van allerlei onzinnige dingen. Als straf sloeg hij me soms met een zweep gemaakt van een hondenriem", blikt Linda Toonen terug.

Tienduizenden euro's
Toonen (40) en Joris Rietveld (46) uit Blitterswijck meldden zich in eerste instantie bij kungfu-leraar René L. om de vechtsport onder de knie te krijgen. Rietveld in het jaar 2000 en Toonen in 2004. Zij wisten op dat moment niet dat zij vervolgens respectievelijk twaalf en zeventien jaar lang tienduizenden euro's, lichamelijke- en geestelijke gezondheid zouden opofferen om maar in een goed blaadje te komen bij de vechtsportleraar.

Manipuleren
"Het gaat heel geleidelijk. Ontzettend subtiel. Het begint gewoon met een leuke groep mensen die allemaal kungfu willen leren. Heel langzaam verandert dat." L. vroeg zijn leerlingen of ze interesse hadden om wat van de filosofie achter de vechtsport te leren. "Dat wilden we. Dat was het begin van het web van René. We kwamen vervolgens vaak samen en trokken veel met elkaar op. Na verloop van tijd verbaasden we ons erover hoe hij sommige leden op persoonlijk vlak aanviel. Je denkt dan nog steeds dat dat gebeurt vanuit goede bedoelingen. Achteraf zie ik dat hij heel goed aanvoelde op welke knopjes hij bij mensen moest drukken."

Flirten
In het licht van de groepsdynamiek legde L. zijn leerlingen allerlei 'fouten' ten laste. "Ik zou bijvoorbeeld hebben geflirt met een andere man die niet mijn partner was. Dat was helemaal niet zo, maar hij maakt er een ontzettend punt van. Ik was uiteindelijk een slet en een hoer en werd op die manier monddood gemaakt", vertelt Toonen.

Afgesloten van de buitenwereld
"Bij mij ging het stapje voor stapje over een ratio van vier jaar. Je moet je voorstellen: die groep mensen staat dan al vier jaar te boek als je vrienden. De mensen die je heel vaak en eigenlijk als enige ziet. We werden daarbij afgezonderd van de buitenwereld. Voorbeeld daarvan is dat het werd afgekeurd als je naar de verjaardag van je vader of moeder ging. Mensen van buiten zouden namelijk een slechte invloed op ons hebben. Dat zou allemaal binnen de Oosterse leer van de vechtsport passen. Hij deed dat heel subtiel", vertelt Rietveld.

"Natuurlijk had ik gaandeweg de gedachte 'dit klopt niet'. Maar als je dat uitspreekt word je afgemaakt, door hem en de rest van de groep. Dus dat houd je dan voor je. Tot je dat op een bepaald punt zelfs niet meer wíl denken, omdat je bang was dat hij het aan je zou zien."

Manipulatie
"Hij wist mensen op manipulatieve manier geld afhandig te maken. Dan kochten wij bijvoorbeeld een auto voor een medeleerling die vervolgens uit zijn naam werd gegeven", zegt Rietveld. Toonen vult aan: "Zo had hij ook voor iedere vrouw een verhaal klaar, hij zorgde ervoor dat je eigenwaarde tot een nulpunt daalde. Vervolgens bewoog hij je ertoe om seksuele handelingen te verrichten, allemaal onder het mom van een liefdesrelatie."

Allemaal deden ze het om zo maar steeds weer in het reine te komen met hun leraar. Er werden panden gekocht in Well, Koningslust en Kessel waar de leden samenwoonden en geregeld psychisch gebroken werden om het schrikbewind van L. maar te laten voortduren. "Ik heb voor drie levens gewerkt, en daar ben ik zo klaar mee", vertelt Rietveld. "Al ons geld ging naar hem. Dan heb ik het echt over tienduizenden euro's. Ik werkte me helemaal de pleuris als klusjesman, bouwvakker en hovenier. Allemaal om hem tevreden te stellen."

Maatschappelijke aandacht
Terechtkomen in een sekte kan iedereen overkomen volgens de twee voormalige volgelingen. "Onderzoeken hebben zelfs uitgewezen dat er geen ideaal slachtoffer bestaat. Iedereen kan ten prooi vallen aan zo'n persoon." Het beweegt hen ertoe om met hun verhaal naar buiten te treden. Het maatschappelijke debat moet er namelijk over aangezwengeld worden: "Het gebeurt op meerdere plekken: bij een sekte is sprake van een foute machtsstructuur, zo'n structuur vind je op veel plekken terug in onze maatschappij. Denk aan de toeslagenaffaire, angstculturen bij een bedrijf of een huwelijk met een narcistische echtgenoot."

Liever dood
Na jaren van bedreiging en mishandeling ten overstaan van de groep, waarbij er zelfs een mes op de keel werd gedrukt bij Rietveld, was de maat vol. "Ik trok het niet meer. Ik ging nog liever dood dan dat ik daar bleef. Ik moest weg. Het breekpunt was na de zoveelste valse beschuldiging. Namelijk: dat ik mijn motor aan iemand had gegeven. René beschuldigde me van het feit dat ik iets van hem had weggegeven. Alles wat van mij was, behoorde ook aan hem namelijk. Toen was het genoeg en ben ik vertrokken."

Familie vermoorden
Het vertrek van Toonen volgde een half jaar later. Zij, zelf fysiotherapeute van beroep, zou hem namelijk een slechte fysiobehandeling hebben gegeven. "Toen werd ik geslagen met een zweep, gemaakt van een hondenriem. Niet veel later, toen ik tegen hem zei dat ik wilde vertrekken, vertelde hij dat hij mij en mijn familie zou vermoorden als ik zou praten over wat er in de groep gebeurde."

Gesloten deuren
Na hun vertrek bleek de strijd nog niet over. De pogingen om aangifte te doen werden stelselmatig genegeerd door politie en justitie. "We wilden aangifte doen van een sekte als groep zijnde. Dat kon niet. Je kan alleen aangifte doen als los persoon. Daarbij konden we geen aangifte doen van seksueel misbruik. Omdat dat achter gesloten deuren plaatsvond, zou dat nooit bewezen kunnen worden kregen we te horen. Alsof seksueel misbruik altijd op straat plaatsvindt", vertelt Rietveld.

"We kregen daarom te horen dat er geen verder onderzoek plaats zou vinden naar de zedenfeiten. Dan voel je je gewoon opnieuw slachtoffer. Zeker als andere vrouwen precies hetzelfde hebben aangekaart bij de politie", vult Toonen aan.

Rechtssysteem
Na verschillende gesprekken met de burgemeester van Peel en Maas, justitie en politie leek het erop dat de zaak geen staartje zou krijgen. "De politie wist niet eens dat er verschillende aangiften waren gedaan tegen hem. Na twee jaar kregen we te horen dat, indien er zich geen nieuwe ontwikkelingen aandienden, er niks zou gebeuren met onze aangifte." Uiteindelijk werd de zaak toch opgepakt, maar slechts gedeeltelijk volgens Toonen en Rietveld. "Het voelt alsof er slechts een handjevol strafbare feiten zijn waar hij nu voor kan worden berecht. Ons rechtssysteem is niet bedacht op dit soort zaken."

Klapjes
René L. ontkent zelf de aanklachten in de Volkskrant. Hij zou geen seksuele relaties hebben gehad met de desbetreffende vrouwen, laat staan dat hij ze ergens toe zou hebben gedwongen. Wat betreft de mishandelingen zegt hij: 'Het is beperkt gebleven tot klapjes in het gezicht. Dat is erg genoeg. Dat heet dan mishandeling. Maar de rest is achterklap, roddel en intrige."

Vervolg
L. staat maandag voor de rechter op verdenking van mishandeling, poging tot zware mishandeling en bedreiging met een vuurwapen. Maar niet voor zedenfeiten. "En dat is zeer spijtig. We hopen dat we daar tijdens de rechtszaak meer over horen en dat dat nog een vervolg krijgt", vertelt Toonen.

De confrontatie met L. is sowieso beladen merken de twee. "Pas als ik hem zie weet ik hoe ver ik ben in mijn verwerkingsproces", vertelt Toonen. Eén ding staat in ieder geval buiten kijf voor haar: "Hij heeft absoluut geen macht meer over mij."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen