Overslaan en naar de inhoud gaan

Remkes: Niet met de zweep erover, zonodig wel streng

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 19:07

Johan Remkes heeft respect voor Limburg als een 'stevige, eigenzinnige provincie met een eigen cultuur', maar gaat wel proberen in een half jaar tijd de bestuurscultuur in het gareel te krijgen.

Dat zegt Remkes (VVD) aan de vooravond van zijn waarnemend gouverneurschap in Limburg. "Limburg is een zeer eigenzinnige provincie. Dat is een zeer te bewonderen eigenschap, maar uiteindelijk zal ook Limburg zich wel moeten voegen in datgene wat in Nederland gebruikelijk is, met de spelregels die daarbij horen."

Aandachtspunten
Hij gaat proberen in een half jaar tijd - volgens een speciale opdracht van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken - een 'fundament te leggen onder gezonde en integere bestuurlijke verhoudingen' in het provinciehuis in Maastricht. De opdracht die hij van Ollongren kreeg, is drieledig.

Het eerste 'aandachtspunt' is zorgen dat er weer een stabiel provinciaal bestuur komt. Als tweede punt moet hij ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk weer een reguliere, door de kroon benoemde commissaris van de koning komt, met inschakeling van Provinciale Staten. Als derde aandachtspunt noemt hij 'een aantal integriteitsvragen'. "Ik zal de komende tijd wel heel veel praten en een poging doen daar een vinger achter te krijgen en oorzaken te vinden om er iets aan te kunnen doen", aldus Remkes tegen regionale omroep L1.

Lees ook: Ollongren: 'Moeilijke taak voor interim-gouverneur'

Vriendenrepubliek
Remkes heeft zich met name op basis van publicaties in de media een beeld gevormd van de bestuurscultuur in Limburg. Vooral van het beeld dat hij krijgt rond de subsidieverstrekking aan de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) wordt hij naar eigen zeggen 'niet vrolijk'. "Of dat oud-bestuurders nog op bepaalde functies zitten en dat die nog een netwerk vormen." Maar hij waakt ervoor om al in een vroeg stadium conclusies te trekken: "Ik heb wel een voorzichtig beeld van de oorzaken, maar ik vind het nog te prematuur om daar al iets van te zeggen. Dat zou spreken voor mijn beurt zijn, en daar hou ik niet zo van."

Lees ook: Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Geen zweep, wel streng
In een periode van zeker zes maanden ('maar ik ga niet millimeteren als het ietsje langer wordt') gaat hij proberen de huidige bestuurscultuur in Limburg - de provincie die al decennia lang bekendstaat als 'de vriendenrepubliek', waarbij bestuurders uit hetzelfde netwerk elkaar baantjes en klussen toespelen - te veranderen. In het halve jaar tijd dat hij als waarnemer in het provinciehuis verwacht te blijven, wil hij vooral het fundament voor veranderingen leggen.

"Maar uiteindelijk moet het geloof ook indalen in de genen van de hoofdrolspelers. Dat zijn gedeputeerden, statenleden en andere betrokkenen. Ik beschouw het als mijn opdracht om dat indalingsproces een stevige boost te geven, maar de mensen zelf moeten het uiteindelijk doen." De vrees dat hij de zweep erover zal leggen in het provinciehuis is niets voor Remkes, zoals hij het zelf zegt. "Ik probeer altijd vriendelijkheid te koppelen aan duidelijkheid en als het nodig is aan strengheid. Maar de zweep erover is niks voor mij, want voor masochist heb ik niet doorgeleerd."

Met vriendschappelijke banden tussen bestuurders hoeft volgens Remkes niet per definitie iets mis te zijn. "Het begint pas mis te gaan als er bij die banden beloningsverschijnselen aan de orde komen of als ongezonde vriendschappelijke verhoudingen een rol gaan spelen en doorwerken in het bestuur."

Lees ook: Bovens: 'Affaire Vrehen schaadt imago van Limburg'

Veel praten
De komende dagen - Remkes begint maandag 19 april aan zijn waarnemersklus in Limburg - gaat hij vooral veel gesprekken voeren in het provinciehuis. Mede om zich een beeld te vormen van de onderlinge banden tussen bestuurders. "Ik ken alle onderliggende betrekkingen - vriendschappelijk of zakelijk - niet, maar die ga ik mij wel zo snel mogelijk eigen maken om me daar een beeld van te vormen en zo nodig er iets aan doen." De eerste gesprekken die hij gaat voeren zijn met vertrekkend gouverneur Theo Bovens (CDA), afdelingsdirecteuren, de provinciesecretaris, het secretariaat en anderen. Aan de hand daarvan wil hij in kaart brengen welke problemen er zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen