Overslaan en naar de inhoud gaan

Remkes neemt heft in handen bij vorming provinciebestuur

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 21:34

Waarnemend gouverneur Johan Remkes trekt de regie naar zich toe voor de vorming van een nieuw provinciebestuur.

Hij gaat zelf kandidaat-gedeputeerden werven. Wel benadert Remkes de partijen om van hen te horen welke kandidaten zij in gedachten hebben.

Lees ook: Impasse provinciebestuur: zakenkabinet of Remkes aan zet

Mislukt
De tussenkomst van Remkes is het gevolg van het mislukken van de poging om tot een nieuw extraparlementair college te komen dat kon steunen op negen van de twaalf fracties in het Limburgs Parlement. Samen zijn die goed voor 28 van de 47 zetels.

Maar eerst haakte SVL af en daarna de SP waardoor een geen meerderheid meer was. De zeven resterende partijen - VVD, GroenLinks, D66, PvdA, Lokaal-Limburg, de Partij voor de Dieren en 50Plus - hebben samen maar 20 zetels.

Ingrijpen
In een brief aan het Limburgs Parlement schrijft Remkes het zeer te betreuren dat het nodig is dat hij nu tussenbeide komt 'omdat deze verantwoordelijkheid primair bij Uw Staten en Statenfracties zelf behoort te liggen'. Maar de urgentie om spoedig te komen tot een volwaardig provinciebestuur staat voorop, zo stelt Remkes. Vandaar dat hij het initiatief heeft genomen zelf kandidaat-gedeputeerden te gaan voordragen.

"Ik ben voornemens u volgende week nader te informeren over het proces", zo laat Remkes het Limburgs Parlement nog weten. Hij herhaalt ook dat de nieuwe gedeputeerden uiterlijk op 2 juli moeten worden geïnstalleerd. Met zijn stap volgt Remkes ook het advies van formateur Onno Hoes.

Eindverslag
Uit Hoes' eindverslag over de mislukte extraparlementaire coalitie met negen partijen, blijkt dat zes van de zeven overgebleven partijen 'bereid en in staat zijn' om een kandidaat-gedeputeerde te leveren. Het gaat om VVD, GroenLinks, D66, PvdA, Lokaal-Limburg en 50Plus. 'Het zijn kandidaten die niet gebonden zijn aan de fracties maar zich wel verbonden voelen met de betreffende partij en de provincie Limburg', zo meldt Hoes. Hij heeft de namen doorgegeven aan Remkes.

Tegelijk heeft Hoes ook ‘de suggestie’ aan de waarnemend gouverneur gedaan om ook andere partijen te vragen of ze bereid zijn kandidaat-gedeputeerden te leveren. 'Vanuit de noodzaak van verbinding met andere partijen en de noodzaak van breed draagvlak in de Staten', aldus Hoes. De PVV heeft Remkes inmiddels laten weten ook een kandidaat-gedeputeerde te hebben. De naam daarvan is aan hem doorgegeven. Het gaat om een persoon van buiten de provincie.

Lees ook: Crisis vorming provinciebestuur: partijen trekken zich terug

In zijn eindverslag blikt hij ook nog terug op de gang van zaken van afgelopen week. Daaruit blijkt dat SVL afgelopen maandag heeft aangegeven af te zien van verdere deelname 'nog voordat de inhoudelijke beraadslagingen daadwerkelijk van start gingen'. Volgens Hoes hebben de acht andere fracties vervolgens aangegeven wel bereid te zijn om door te gaan.

Maar woensdag haakte de SP toch af omdat de partij de 24 zetels van de acht betrokken partijen samen een onvoldoende stabiele basis vond voor een nieuw bestuur. Want slechts een meerderheid van één zetel. 'Ik constateer dat - helaas - het gesprek over de inhoud waar de SP eerder sterk aan hechtte, niet gevoerd is kunnen worden', zo concludeert formateur Onno Hoes in zijn eindverslag.

Lees ook: Ondernemend Limburg: 'Stop deze politieke chaos'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen