Overslaan en naar de inhoud gaan

Remkes ingeënt en met zegen van zijn vrouw naar Limburg

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 21:37

De eerste dagen verwacht hij wel in een hotel te slapen, maar daarna moet er toch een structurele verblijfplaats komen voor zijn komende half jaar in Limburg. Dat zegt de nieuwe waarnemend commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes (69), in gesprek met L1.

Hij zal zijn werk hoe dan ook niet alleen maar in Limburg uitoefenen. Al wil hij door de week wel 'substantieel' in Maastricht zijn. Op andere momenten werkt hij vanuit huis in zijn woning in het centrum van Groningen. "Sommige dingen kunnen ook digitaal."

Verantwoordelijkheidsgevoel
Maandag begint hij in elk geval aan de enerverende klus die hem nog scheidt van zijn pensioen. In oktober 2019 onderbrak hij die welverdiende rust ook al eens om waarnemend burgemeester van Den Haag te worden nadat zijn partijgenote Pauline Krikke er was opgestapt. Hij zou er blijven tot 1 juli 2020. Maar tien maanden later wacht er al weer een troubleshooting klus op hem: dit keer in het voor hem verre Maastricht, vanuit Groningen zo'n 3,5 uur rijden met de auto. "Ik heb een vrij sterk verantwoordelijkheidsgevoel", verklapt hij tegen een verslaggever van RTV Noord.

Lees ook: Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Coronaprik
Hij zei dan ook niet 'nee' toen demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een beroep op hem deed om in Limburg orde op zaken te stellen na de ontstane bestuurscrisis in het provinciehuis in Maastricht en het voortijdige vertrek van gouverneur Theo Bovens. Al maakte het coronavirus alles wel wat minder zeker: "In deze bange tijden moet je ook een beetje op je gezondheid letten", zegt Remkes, die onlangs zijn eerste coronaprik heeft gekregen. "Als ik die prik niet had gehad dan had mijn vrouw waarschijnlijk wel grotere bezwaren gehad. Ik weet niet of de baan zonder prik niet was doorgegaan, maar het heeft in elk geval geholpen."

Einde aan vriendenrepubliek
In Limburg moet hij in pak hem beet een half jaar tijd proberen een 'fundament te leggen onder gezonde en integere bestuurlijke verhoudingen'. Daarvoor heeft minister Ollongren hem drie aandachtspunten meegegeven: zorgen voor een stabiel provinciaal bestuur, de snelle komst van een door de kroon benoemde reguliere gouverneur in Limburg en het aanpakken van een aantal 'integriteitsvraagstukken'.

Lees ook: Remkes: Niet met de zweep erover, zonodig wel streng

'Uitdagend, maar lastig'
Volgens Remkes begint hij aan zijn niet eenvoudige taak in Limburg met het gevoel van 'uitdagend, maar lastig'. "Want de verhoudingen in het Limburgs Parlement zijn behoorlijk verstoord, dat is me wel al duidelijk geworden. Bovendien is er sprake van een vertrouwensbreuk, ook in de richting van de bevolking en de kernvraag is hoe die verhoudingen weer genormaliseerd kunnen worden en dat vertrouwen weer hersteld kan worden."

Wellicht dat de koffie en de vlaai waarmee hij zelf verwacht onthaald te worden in Maastricht de pijn van de klus wat kunnen verzachten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen