Overslaan en naar de inhoud gaan

Remkes ingeënt en met zegen van zijn vrouw naar Limburg

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 21:37

De eerste dagen verwacht hij wel in een hotel te slapen, maar daarna moet er toch een structurele verblijfplaats komen voor zijn komende half jaar in Limburg. Dat zegt de nieuwe waarnemend commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes (69), in gesprek met L1.

Hij zal zijn werk hoe dan ook niet alleen maar in Limburg uitoefenen. Al wil hij door de week wel 'substantieel' in Maastricht zijn. Op andere momenten werkt hij vanuit huis in zijn woning in het centrum van Groningen. "Sommige dingen kunnen ook digitaal."

Verantwoordelijkheidsgevoel
Maandag begint hij in elk geval aan de enerverende klus die hem nog scheidt van zijn pensioen. In oktober 2019 onderbrak hij die welverdiende rust ook al eens om waarnemend burgemeester van Den Haag te worden nadat zijn partijgenote Pauline Krikke er was opgestapt. Hij zou er blijven tot 1 juli 2020. Maar tien maanden later wacht er al weer een troubleshooting klus op hem: dit keer in het voor hem verre Maastricht, vanuit Groningen zo'n 3,5 uur rijden met de auto. "Ik heb een vrij sterk verantwoordelijkheidsgevoel", verklapt hij tegen een verslaggever van RTV Noord.

Lees ook: Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Coronaprik
Hij zei dan ook niet 'nee' toen demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een beroep op hem deed om in Limburg orde op zaken te stellen na de ontstane bestuurscrisis in het provinciehuis in Maastricht en het voortijdige vertrek van gouverneur Theo Bovens. Al maakte het coronavirus alles wel wat minder zeker: "In deze bange tijden moet je ook een beetje op je gezondheid letten", zegt Remkes, die onlangs zijn eerste coronaprik heeft gekregen. "Als ik die prik niet had gehad dan had mijn vrouw waarschijnlijk wel grotere bezwaren gehad. Ik weet niet of de baan zonder prik niet was doorgegaan, maar het heeft in elk geval geholpen."

Einde aan vriendenrepubliek
In Limburg moet hij in pak hem beet een half jaar tijd proberen een 'fundament te leggen onder gezonde en integere bestuurlijke verhoudingen'. Daarvoor heeft minister Ollongren hem drie aandachtspunten meegegeven: zorgen voor een stabiel provinciaal bestuur, de snelle komst van een door de kroon benoemde reguliere gouverneur in Limburg en het aanpakken van een aantal 'integriteitsvraagstukken'.

Lees ook: Remkes: Niet met de zweep erover, zonodig wel streng

'Uitdagend, maar lastig'
Volgens Remkes begint hij aan zijn niet eenvoudige taak in Limburg met het gevoel van 'uitdagend, maar lastig'. "Want de verhoudingen in het Limburgs Parlement zijn behoorlijk verstoord, dat is me wel al duidelijk geworden. Bovendien is er sprake van een vertrouwensbreuk, ook in de richting van de bevolking en de kernvraag is hoe die verhoudingen weer genormaliseerd kunnen worden en dat vertrouwen weer hersteld kan worden."

Wellicht dat de koffie en de vlaai waarmee hij zelf verwacht onthaald te worden in Maastricht de pijn van de klus wat kunnen verzachten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen