Overslaan en naar de inhoud gaan

Remkes grijpt in bij mogelijke verkoop grond aan Vrehen

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 7:30

Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft een stokje gestoken voor de mogelijke verkoop van grond aan de ontslagen IKL-directeur en oud-CDA gedeputeerde Herman Vrehen.

In een mededeling aan het Limburgs Parlement stelt Remkes dat ‘hangende de onderzoeken naar de handelswijze van de heer Vrehen in bredere zin er geen onomkeerbare besluiten zullen worden genomen voor zover het de verkoop van gronden aan particulieren betreft’.

Natuurcompensatie
De zaak waar het om gaat betreft natuurcompensatie voor de uitbreiding van autofabriek VDL Nedcar in Born. In en rond de kernen Holtum en Nieuwstadt gaat het om twee keer tien hectare groen.

De provincie overlegt momenteel met de gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren over de precieze uitwerking.

Grondtransacties
Remkes reageert met zijn ingreep op een artikel in NRC. Strekking daarvan is dat Vrehen zich als adviseur van de provincie zou bevoordelen bij een grondtransactie.

Vrehen was door de provincie ingehuurd om een aantal praatavonden te leiden over de verbreding van de A2 tussen Kerensheide en knooppunt Het Vonderen, aldus de krant. Als voorzitter van de buurtplatformen van omwonenden van de A2 moest hij dorpen en buurtschappen bij het project betrekken.

Leefbaarheid
Bij de ondertekening van de overeenkomst over de verbreding door minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) in december 2019 zei Vrehen tegen L1 tevreden te zijn over de maatregelen die naar aanleiding van de inspraak waren genomen om de leefbaarheid te bevorderen.

Maar volgens NRC stelde de Stichting Landschapspark Susteren, met Vrehen als voorzitter, ook in opdracht van de provincie een plan op voor de beoogde natuurcompensatie. Onderdeel daarvan was dat binnenkort landbouwgrond wordt opgekocht en omgevormd tot ‘groene entree’, zo meldt de krant.

Eigen tuin
Een deel van die landbouwgrond zal worden doorverkocht aan de omwonenden ter uitbreiding van hun tuinen. Eén van die omwonenden heet Herman Vrehen, aldus NRC. Hij zou ook al in 2008 geprobeerd hebben die grond in handen te krijgen.

Voor waarnemend gouverneur Johan Remkes was het artikel in ieder geval reden genoeg om in te grijpen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen