Overslaan en naar de inhoud gaan

Rellen in Maastricht: apengeluiden versus voldaan gevoel

Geplaatst opmaandag 16 november 2020 - 19:44

De demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zetten Maastricht zondag negatief in de schijnwerpers. Een terugblik met een voor- en een tegenstander en met de burgemeester van Maastricht.

"Ik vond het oneerlijk dat de Sinterklaasintocht niet mocht doorgaan, maar dat er vervolgens wel goedkeuring was voor een demonstratie tegen Zwarte Piet", motiveert Patrick Lexis uit Maastricht om de straat op te gaan. "Dat voelt als onrecht." Lexis vindt dat de traditie van Sint en Piet moet blijven zoals die is.

Vergunning
De tegenstanders van Zwarte Piet, onder meer verenigd in de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), hadden een vergunning gekregen om zondag te demonstreren op het Vrijthof in Maastricht. Die demonstratie is op het laatste moment echter verplaatst naar Mosae Forum, omdat het historische plein in de binnenstad volstroomde met voorstanders van Zwarte Piet. Uiteindelijk kreeg de Mobiele Eenheid het aan de stok met tegenstanders die vóór Zwarte Piet zijn.

Lees ook: ME slaags met tegendemonstranten KOZP

Gedumpt
"Wij wisten niet van de verplaatsing", zegt een Limburgse tegenstander van Zwarte Piet die zondag naar het Vrijthof was gegaan om tegen de figuur van Zwarte Piet te demonstreren. "We stonden daar met onze borden, die we snel hebben gedumpt omdat we werden bedreigd en geïntimideerd. Vervolgens wilden we naar Mosae Forum gaan, maar de situatie was al dusdanig uit de hand gelopen dat we daar niet meer terecht konden." De demonstrante wil anoniem blijven, omdat ze bang is voor represailles.*

De tegendemonstranten hadden, in tegenstelling tot KOZP, geen vergunning aangevraagd. "Als ze nou zaterdagmorgen hadden aangegeven dat ze willen komen demonstreren, dan had ik daar een plek voor geregeld", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake. "Dan hadden er twee demonstraties naast elkaar plaats kunnen vinden."

Video: L1

Coronacrisis
"Of je nou voor of tegen bent: een demonstratie is geen goed idee tijdens de coronacrisis", stelt Lexis, die zelf wél tot degenen behoort die tot het tegengeluid op het Vrijthof heeft opgeroepen. "Demonstreren is een groot goed, zegt de burgemeester van Maastricht. Maar nu verkeren we niet in normale tijden", brengt Lexis daar tegenin.

Racisme
De tegendemonstrante geeft aan dat ze is geschrokken van het racisme. "Apengeluiden, het n-woord. We kregen ook te horen dat we geen kinderen mochten krijgen." Ze geeft aan dat ze op social media leest dat er mensen zijn die zeggen dat het niks met racisme te maken heeft, maar met het in stand houden van een traditie. "Donkere mensen hebben er wél last van."

Tijdens de tegendemonstratie heeft de politie zondag vijf betogers opgepakt, omdat zij agenten bekogelden met eieren en andere voorwerpen. Een aantal is maandag weer vrijgelaten.

Lees ook: Enkele tegendemonstranten die politie bekogelden weer vrij

Voldaan gevoel
"Ik heb er wel een voldaan gevoel over", zegt Lexis over de tegendemonstratie. "Een traditionele feestdag als de intocht wordt afgelast, maar een demonstratie kan gewoon doorgaan. Dat kan gewoon niet", vindt Lexis. "We hebben onze frustratie daarover geuit." Zijn mening staat los van het geweld, voegt de voorstander van Zwarte Piet toe.

Relschoppers
De Maastrichtse burgemeester is geschrokken van de tegendemonstratie. "Als je ziet dat er een jongetje van 12 jaar is dat agenten bekogelt, dat vind ik dan vooral sneu voor dat kind." Volgens haar waren de tegendemonstranten geen tegenstanders van Zwarte Piet. "Dit waren relschoppers."

Anoniem
1Limburg heeft met meerdere Limburgse tegenstanders van Zwart Piet gesproken, maar zij durven alleen anoniem hun kant van het verhaal te vertellen. Zij geven aan dat ze zondag bedreigd en geïntimideerd zijn en bang zijn voor aanhangers van Zwarte Piet aan hun voordeur. Iets wat rapper Akwasi, tegenstander van Zwarte Piet, ook is overkomen.

*De personalia van de anonieme tegenstander zijn bij de redactie bekend

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen