Overslaan en naar de inhoud gaan

Rellen in Amerika: kapsalon Bornse kapper vernield

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2020 - 13:57

De Bornse kapper Marylle Koken is zwaar getroffen door de rellen in Amerika. Haar kapsalon in Los Angeles is vernield door demonstranten die actie voerden tegen politiegeweld na de dood van de 46-jarige George Floyd.

"Mijn hart brak toen ik zag dat de ramen van mijn salon waren vernield", zegt Koken in gesprek met L1.

Droomlocatie
De geboren en getogen Bornse woont inmiddels al 25 jaar in Amerika. Haar salon, The Harlot genaamd, is uitgegroeid tot een succesvolle zaak in West Hollywood. De eerste jaren was ze gevestigd in Venice. In 2019 is ze met haar kapperszaak verhuisd naar Melrose Avenue, een populaire straat in de Amerikaanse stad. "We waren heel blij dat we deze plek destijds konden krijgen. Dit was een droomlocatie voor ons", zegt Koken.

Video: Marylle Koken

Wildwest-taferelen
Het was dan ook extra pijnlijk voor Koken en haar team toen ze hoorden dat er ook rellen in hun straat waren. "Vanwege het coronavirus was ik drie maanden dicht. Toen kreeg ik opeens te horen dat ze bij mijn buren binnen waren. Ik was bang dat ze alles zouden plunderen. Dan had ik kunnen sluiten", zegt ze. "De hele straat is overhoop gehaald. Bij andere winkels hebben ze alles leeggehaald. Dat zijn wildwest-taferelen. Het is net of er een bom is ontploft. Normaal is dit een drukke straat, maar nu is het uitgestorven."

Andere kant van medaille
Net als in andere Amerikaanse steden ontaarden grote demonstraties tegen politiegeweld, die weliswaar vreedzaam begonnen, steeds vaker in zware rellen. In 17 steden zijn in totaal al meer dan 14.000 arrestaties verricht. Winkelruiten zijn aan gort geslagen en veel gevels zijn volgespoten met graffiti. Volgens Koken met leuzen als 'Black lives matter' en 'Fuck Trump'. Bij de kapsalon van de Bornse werden de ramen ingeslagen. "Gelukkig had ik nog tralies achter het raam. Anders hadden ze ook naar binnen kunnen gaan", zegt ze. De salon is nu dichtgetimmerd met houten platen. "Uiteraard staan wij achter de demonstraties, maar dit is natuurlijk de andere kant van de medaille. Wij worden nu keihard getroffen door deze vorm van vandalisme", zegt ze.

Angst
Qua timing kwamen de rellen zeer ongelegen. Na drie maanden werden de regels in Los Angeles versoepeld en mocht The Harlot begin juni weer open. "En toen werd alles vernield", verzucht Koken. De schade wordt geschat op zo'n 10.000 tot 20.000 dollar. Zware tijden dus voor de Bornse kapper. Na drie maanden zonder inkomsten komt dit er nog eens bovenop. "Eerst waren klanten alleen bang voor het coronavirus, nu zijn ze ook nog bang voor rellen", zegt Koken. "Het wordt moeilijk, maar uiteindelijk komt het wel goed. We gaan er keihard voor werken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen