Overslaan en naar de inhoud gaan

Rellen in Amerika: kapsalon Bornse kapper vernield

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2020 - 13:57

De Bornse kapper Marylle Koken is zwaar getroffen door de rellen in Amerika. Haar kapsalon in Los Angeles is vernield door demonstranten die actie voerden tegen politiegeweld na de dood van de 46-jarige George Floyd.

"Mijn hart brak toen ik zag dat de ramen van mijn salon waren vernield", zegt Koken in gesprek met L1.

Droomlocatie
De geboren en getogen Bornse woont inmiddels al 25 jaar in Amerika. Haar salon, The Harlot genaamd, is uitgegroeid tot een succesvolle zaak in West Hollywood. De eerste jaren was ze gevestigd in Venice. In 2019 is ze met haar kapperszaak verhuisd naar Melrose Avenue, een populaire straat in de Amerikaanse stad. "We waren heel blij dat we deze plek destijds konden krijgen. Dit was een droomlocatie voor ons", zegt Koken.

Video: Marylle Koken

Wildwest-taferelen
Het was dan ook extra pijnlijk voor Koken en haar team toen ze hoorden dat er ook rellen in hun straat waren. "Vanwege het coronavirus was ik drie maanden dicht. Toen kreeg ik opeens te horen dat ze bij mijn buren binnen waren. Ik was bang dat ze alles zouden plunderen. Dan had ik kunnen sluiten", zegt ze. "De hele straat is overhoop gehaald. Bij andere winkels hebben ze alles leeggehaald. Dat zijn wildwest-taferelen. Het is net of er een bom is ontploft. Normaal is dit een drukke straat, maar nu is het uitgestorven."

Andere kant van medaille
Net als in andere Amerikaanse steden ontaarden grote demonstraties tegen politiegeweld, die weliswaar vreedzaam begonnen, steeds vaker in zware rellen. In 17 steden zijn in totaal al meer dan 14.000 arrestaties verricht. Winkelruiten zijn aan gort geslagen en veel gevels zijn volgespoten met graffiti. Volgens Koken met leuzen als 'Black lives matter' en 'Fuck Trump'. Bij de kapsalon van de Bornse werden de ramen ingeslagen. "Gelukkig had ik nog tralies achter het raam. Anders hadden ze ook naar binnen kunnen gaan", zegt ze. De salon is nu dichtgetimmerd met houten platen. "Uiteraard staan wij achter de demonstraties, maar dit is natuurlijk de andere kant van de medaille. Wij worden nu keihard getroffen door deze vorm van vandalisme", zegt ze.

Angst
Qua timing kwamen de rellen zeer ongelegen. Na drie maanden werden de regels in Los Angeles versoepeld en mocht The Harlot begin juni weer open. "En toen werd alles vernield", verzucht Koken. De schade wordt geschat op zo'n 10.000 tot 20.000 dollar. Zware tijden dus voor de Bornse kapper. Na drie maanden zonder inkomsten komt dit er nog eens bovenop. "Eerst waren klanten alleen bang voor het coronavirus, nu zijn ze ook nog bang voor rellen", zegt Koken. "Het wordt moeilijk, maar uiteindelijk komt het wel goed. We gaan er keihard voor werken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen