Overslaan en naar de inhoud gaan

'Relaties tussen studentes en docenten was heel normaal'

Geplaatst opzondag 21 januari 2018 - 18:02

Artistiek leider Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht vindt het heel pijnlijk dat een docent van de school op non-actief is gesteld in verband met grensoverschrijdend seksueel gedrag.

"Alleen wil ik over die zaak verder niks zeggen", zo zegt Hermans in het L1 Cultuurcafé. Wel zegt hij dat er altijd 'betrekkelijk veel relaties, verkeringen, en huwelijken tussen studentes en docenten zijn geweest.'

Douchen
Afgelopen week deed een aantal (oud-)studenten in de Volkskrant een boekje open over de op non-actief gestelde docent. Zo zou hij regelmatig na afloop van een les samen douchen met studentes. Hermans was ook benaderd voor het artikel van de krant, maar hij ging niet in op deze uitnodiging.

Intensieve samenwerking
Wel wil Hermans uitleggen hoe het eraan toe gaat op de academie. "Je zit hier een beetje in het klooster, je duikt vier jaar lang onder." Wat ook goed is, volgens de artistiek leider. "Want op die manier kun je helemaal afgezonderd werken aan je talent, maar het risico is dat de intensieve samenwerking tussen docenten en studenten over een grens gaat."

Verliefd
Pas jaren na zijn tijd op de toneelschool begon het Hermans te dagen dat het een en ander misschien toch niet zo vanzelfsprekend was. Dit kwam voornamelijk nadat een bevriende actrice over
háár ervaring op de academie vertelde, met een docent die verliefd op haar was en haar briefjes stuurde waar zij niet van gediend was. "Ik had geen idee hoe vaak die meisjes op de academie begerig benaderd werden, van alle kanten."

De artistiek leider vindt het een goede zaak dat de discussie over grensoverschrijdend seksueel gedrag nu gevoerd wordt, óók over de toneelacademie. "Want een school móet een veilige omgeving zijn", aldus Hermans. "Daar kun je niet hard genoeg over oordelen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen