Overslaan en naar de inhoud gaan

Rel rond afgedankt zorgpaard: 'Zet tractor voor de huifkar'

Geplaatst opzaterdag 20 oktober 2018 - 7:00

Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) springt in de bres voor het afgedankte zorgpaard Doortje in Maastricht.

De 19 jaar oude merrie moet weg bij de zorgboerderij van gehandicapteninstelling Maasveld. Het dier is te oud om de huifkar te trekken. Daarom komt er een nieuw paard.

Enkeltje slachthuis
Om een enkeltje slachthuis te voorkomen, is de 16-jarige Noa Ackermans een actie begonnen voor het paard. Ze roept mensen op om geld te doneren om zo een goede nieuwe opvangplek voor het dier te vinden.

Lees ook: Meisje wil paard redden van de slacht

Afgedankt
De actievoerende Noa krijgt nu steun uit verwachte hoek: de dierenpartij roept de zorginstelling op om zelf te zorgen voor een nieuw onderkomen. "Dieren zijn geen dingen maar levende wezens die recht hebben op goede zorg", foetert Pascale Plusquin van de PvdD. "Hoe schrijnend is het dat juist een zorgpaard afgedankt wordt als het niet meer de kar kan trekken", reageert ze.

Tractor
Volgens de zorginstelling zijn er nooit plannen geweest om het oude paard te slachten. Wel hoopt Maasveld dat er een plek is waar Doortje van haar oude dag kan genieten. Er komt namelijk een nieuw paard voor de huifkartochten en voor twee paarden is geen ruimte. "Laat uw mededogen spreken en laat haar op Maasveld, liefst samen met een soortgenoot en zet een tractor voor de huifkar", aldus Plusquin.

Lees ook: Paardenrel bij zorgboerderij: Waar moet Doortje heen?

Beter beleid
De Partij van de Dieren roept zorginstelling Maasveld en andere zorginstellingen op om beter beleid te ontwikkelen rondom de omgang met afgedankte hulpdieren. "Het is namelijk niet meer van deze tijd om dieren af te danken als ze niet meer gebruikt kunnen worden", besluit Plusquin.

YouTube

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen