Overslaan en naar de inhoud gaan

Rel rond afgedankt zorgpaard: 'Zet tractor voor de huifkar'

Geplaatst opzaterdag 20 oktober 2018 - 7:00

Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) springt in de bres voor het afgedankte zorgpaard Doortje in Maastricht.

De 19 jaar oude merrie moet weg bij de zorgboerderij van gehandicapteninstelling Maasveld. Het dier is te oud om de huifkar te trekken. Daarom komt er een nieuw paard.

Enkeltje slachthuis
Om een enkeltje slachthuis te voorkomen, is de 16-jarige Noa Ackermans een actie begonnen voor het paard. Ze roept mensen op om geld te doneren om zo een goede nieuwe opvangplek voor het dier te vinden.

Lees ook: Meisje wil paard redden van de slacht

Afgedankt
De actievoerende Noa krijgt nu steun uit verwachte hoek: de dierenpartij roept de zorginstelling op om zelf te zorgen voor een nieuw onderkomen. "Dieren zijn geen dingen maar levende wezens die recht hebben op goede zorg", foetert Pascale Plusquin van de PvdD. "Hoe schrijnend is het dat juist een zorgpaard afgedankt wordt als het niet meer de kar kan trekken", reageert ze.

Tractor
Volgens de zorginstelling zijn er nooit plannen geweest om het oude paard te slachten. Wel hoopt Maasveld dat er een plek is waar Doortje van haar oude dag kan genieten. Er komt namelijk een nieuw paard voor de huifkartochten en voor twee paarden is geen ruimte. "Laat uw mededogen spreken en laat haar op Maasveld, liefst samen met een soortgenoot en zet een tractor voor de huifkar", aldus Plusquin.

Lees ook: Paardenrel bij zorgboerderij: Waar moet Doortje heen?

Beter beleid
De Partij van de Dieren roept zorginstelling Maasveld en andere zorginstellingen op om beter beleid te ontwikkelen rondom de omgang met afgedankte hulpdieren. "Het is namelijk niet meer van deze tijd om dieren af te danken als ze niet meer gebruikt kunnen worden", besluit Plusquin.

YouTube

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen