Overslaan en naar de inhoud gaan

Rel om bezoek aan veelbesproken Maharishi-organisatie

Geplaatst opvrijdag 1 juni 2018 - 6:00

Het Cuypersgenootschap vindt het onbestaanbaar dat de Bond Heemschut een excursie organiseert naar het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop.

Het genootschap heeft 25 jaar, zij aan zij met onder meer de Bond Heemschut, gevochten voor behoud van het monumentale klooster Sankt Ludwig.

Gezamenlijk gevecht
De Maharishi-organisatie, eigenaar van het pand, wilde dat gebouw vanaf het begin al slopen. Aanvankelijk was er geen toestemming. Daarop werd het klooster onherstelbaar vernield. In 2015 beten de tegenstanders van sloop in het stof: het gebouw ging definitief tegen de vlakte.

Eenzijdige informatie
Tijdens de excursie, die moet plaatsvinden op 1 september dit jaar, is ook een inleiding van de Maharishi-organisatie gepland. Volgens het Cuypersgenootschap zal de organisatie alleen haar eigen, gekleurde verhaal vertellen. Bovendien heeft een erfgoedorganisatie als de Bond Heemschut er volgens het genootschap niks te zoeken. Want de gebouwen die nu nog op het terrein staan, zijn niet monumentaal.

In gesprek blijven
De Bond Heemschut ziet dat anders. Volgens de monumentenorganisatie was het klooster weliswaar bijzonder en de moeite waard om voor te vechten. "Maar je moet ook niet te lang in het verleden blijven hangen. Je kunt beter in het belang van de ruimtelijke kwaliteit kijken naar wat er gebeuren gaat en in gesprek met mensen blijven, dan je ingraven en afzetten. Daar lijkt de reactie van het Cuypersgenootschap een beetje op", zegt voorzitter Jan van Susante van de Limburgse afdeling van de Bond Heemschut.

Luister ook:
De reacties van beide orgamisaties

Het uitstapje naar het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop gaat vooralsnog dus gewoon door.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sloop Sankt Ludwig in Vlodrop opnieuw onzeker
Sloop Sankt Ludwig Vlodrop
Torenspits van Sankt Ludwig in Vlodrop blijft gespaard
Strijd over sloop St. Ludwig kostte miljoenen
Sloop Sankt Ludwig in Vlodrop eindelijk begonnen
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen