Het Cuypersgenootschap vindt het onbestaanbaar dat de Bond Heemschut een excursie organiseert naar het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop.
Het genootschap heeft 25 jaar, zij aan zij met onder meer de Bond Heemschut, gevochten voor behoud van het monumentale klooster Sankt Ludwig.
Gezamenlijk gevecht
De Maharishi-organisatie, eigenaar van het pand, wilde dat gebouw vanaf het begin al slopen. Aanvankelijk was er geen toestemming. Daarop werd het klooster onherstelbaar vernield. In 2015 beten de tegenstanders van sloop in het stof: het gebouw ging definitief tegen de vlakte.
Eenzijdige informatie
Tijdens de excursie, die moet plaatsvinden op 1 september dit jaar, is ook een inleiding van de Maharishi-organisatie gepland. Volgens het Cuypersgenootschap zal de organisatie alleen haar eigen, gekleurde verhaal vertellen. Bovendien heeft een erfgoedorganisatie als de Bond Heemschut er volgens het genootschap niks te zoeken. Want de gebouwen die nu nog op het terrein staan, zijn niet monumentaal.
In gesprek blijven
De Bond Heemschut ziet dat anders. Volgens de monumentenorganisatie was het klooster weliswaar bijzonder en de moeite waard om voor te vechten. "Maar je moet ook niet te lang in het verleden blijven hangen. Je kunt beter in het belang van de ruimtelijke kwaliteit kijken naar wat er gebeuren gaat en in gesprek met mensen blijven, dan je ingraven en afzetten. Daar lijkt de reactie van het Cuypersgenootschap een beetje op", zegt voorzitter Jan van Susante van de Limburgse afdeling van de Bond Heemschut.
Luister ook:
De reacties van beide orgamisaties
Het uitstapje naar het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop gaat vooralsnog dus gewoon door.