Overslaan en naar de inhoud gaan

Rel om bezoek aan veelbesproken Maharishi-organisatie

Geplaatst opvrijdag 1 juni 2018 - 6:00

Het Cuypersgenootschap vindt het onbestaanbaar dat de Bond Heemschut een excursie organiseert naar het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop.

Het genootschap heeft 25 jaar, zij aan zij met onder meer de Bond Heemschut, gevochten voor behoud van het monumentale klooster Sankt Ludwig.

Gezamenlijk gevecht
De Maharishi-organisatie, eigenaar van het pand, wilde dat gebouw vanaf het begin al slopen. Aanvankelijk was er geen toestemming. Daarop werd het klooster onherstelbaar vernield. In 2015 beten de tegenstanders van sloop in het stof: het gebouw ging definitief tegen de vlakte.

Eenzijdige informatie
Tijdens de excursie, die moet plaatsvinden op 1 september dit jaar, is ook een inleiding van de Maharishi-organisatie gepland. Volgens het Cuypersgenootschap zal de organisatie alleen haar eigen, gekleurde verhaal vertellen. Bovendien heeft een erfgoedorganisatie als de Bond Heemschut er volgens het genootschap niks te zoeken. Want de gebouwen die nu nog op het terrein staan, zijn niet monumentaal.

In gesprek blijven
De Bond Heemschut ziet dat anders. Volgens de monumentenorganisatie was het klooster weliswaar bijzonder en de moeite waard om voor te vechten. "Maar je moet ook niet te lang in het verleden blijven hangen. Je kunt beter in het belang van de ruimtelijke kwaliteit kijken naar wat er gebeuren gaat en in gesprek met mensen blijven, dan je ingraven en afzetten. Daar lijkt de reactie van het Cuypersgenootschap een beetje op", zegt voorzitter Jan van Susante van de Limburgse afdeling van de Bond Heemschut.

Luister ook:
De reacties van beide orgamisaties

Het uitstapje naar het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop gaat vooralsnog dus gewoon door.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sloop Sankt Ludwig in Vlodrop opnieuw onzeker
Sloop Sankt Ludwig Vlodrop
Torenspits van Sankt Ludwig in Vlodrop blijft gespaard
Strijd over sloop St. Ludwig kostte miljoenen
Sloop Sankt Ludwig in Vlodrop eindelijk begonnen
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen