Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer Maastricht: verzelfstandig cultuur

Geplaatst opdinsdag 12 december 2017 - 20:30

Maastricht doet er verstandig aan de cultuurinstellingen van de stad zelfstandig door te laten gaan.

Dat stelt de Rekenkamer Maastricht in een advies dat dinsdagavond is aangeboden aan de gemeenteraad.

Uitzondering
Theater aan het Vrijthof en het cultuurcluster Centre Céramique/Natuurhistorisch Museum/Kumulus zijn nu nog onderdeel van de gemeente. Maastricht is daarmee een uitzondering in het land. De rekenkamer verwondert zich over deze uitzonderingspositie en bovendien over het feit dat er binnen de gemeente nog nooit eerder is nagedacht over verzelfstandiging.

Nadelen
Aan de huidige situatie kleven veel nadelen. Zo zijn er geen duidelijke prestatieafspraken en kan de gemeente dus niet goed beoordelen wanneer instellingen het wel of niet goed gedaan hebben. Ook is volgens de rekenkamer onduidelijk wat de instellingen daadwerkelijk kosten. Dat komt omdat veel taken zoals personeelszaken, administratie of gebouwbeheer vanuit de gemeente worden geregeld.

Gemeentelijke taak
Het exploiteren van cultuurinstellingen is geen kerntaak van de gemeente. Dit vraagt ook om een andere werkwijze dan het aansturen van een gemeentelijke afdeling. Door verzelfstandiging kan de gemeente zich meer bezighouden met het maken van beleid in plaats van met de praktische uitvoering daarvan, stelt de Rekenkamer.

Afspraken
Bij het maken van afspraken over subsidies kan de gemeente bovendien nog altijd voorwaarden stellen en daarmee invloed uitoefenen. Dat gebeurt ook al met poppodium Muziekgieterij en welzijnsorganisatie Traject. De rekenkamer adviseert de gemeenteraad dan ook om verzelfstandiging van de instellingen op de agenda te zetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen