Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer Maastricht: verzelfstandig cultuur

Geplaatst opdinsdag 12 december 2017 - 20:30

Maastricht doet er verstandig aan de cultuurinstellingen van de stad zelfstandig door te laten gaan.

Dat stelt de Rekenkamer Maastricht in een advies dat dinsdagavond is aangeboden aan de gemeenteraad.

Uitzondering
Theater aan het Vrijthof en het cultuurcluster Centre Céramique/Natuurhistorisch Museum/Kumulus zijn nu nog onderdeel van de gemeente. Maastricht is daarmee een uitzondering in het land. De rekenkamer verwondert zich over deze uitzonderingspositie en bovendien over het feit dat er binnen de gemeente nog nooit eerder is nagedacht over verzelfstandiging.

Nadelen
Aan de huidige situatie kleven veel nadelen. Zo zijn er geen duidelijke prestatieafspraken en kan de gemeente dus niet goed beoordelen wanneer instellingen het wel of niet goed gedaan hebben. Ook is volgens de rekenkamer onduidelijk wat de instellingen daadwerkelijk kosten. Dat komt omdat veel taken zoals personeelszaken, administratie of gebouwbeheer vanuit de gemeente worden geregeld.

Gemeentelijke taak
Het exploiteren van cultuurinstellingen is geen kerntaak van de gemeente. Dit vraagt ook om een andere werkwijze dan het aansturen van een gemeentelijke afdeling. Door verzelfstandiging kan de gemeente zich meer bezighouden met het maken van beleid in plaats van met de praktische uitvoering daarvan, stelt de Rekenkamer.

Afspraken
Bij het maken van afspraken over subsidies kan de gemeente bovendien nog altijd voorwaarden stellen en daarmee invloed uitoefenen. Dat gebeurt ook al met poppodium Muziekgieterij en welzijnsorganisatie Traject. De rekenkamer adviseert de gemeenteraad dan ook om verzelfstandiging van de instellingen op de agenda te zetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen