Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer: Limburgs Parlement niet goed geïnformeerd

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 22:26

Vice-voorzitter Herman Sietsma van de Zuidelijke Rekenkamer vindt dat de informatie van het provinciebestuur aan het Limburgs Parlement over het beleid rond de papierfabriek in Meerssen zeer bescheiden en beperkt is geweest.

"Er zijn geen dubieuze dingen achtergehouden, maar het Limburgs Parlement is niet periodiek op de hoogte gehouden over bijvoorbeeld de fors teruggelopen werkgelegenheid bij de fabriek, de precaire financiële situatie en de aanleg van nieuwe natuur", zo zei Sietsma in een statencommissie. “Daardoor kon het Parlement ook niet besluiten eventueel voor een andere weg te kiezen. Vandaar dat wij spreken van onvolledige informatie."

Niet bereikt wat ze wilden
Vertegenwoordigers van de Zuidelijke Rekenkamer kwamen in de statencommissie een toelichting geven op het zeer kritische rapport dat zij afgelopen dinsdag presenteerden. Conclusie daarvan was dat de provincie bij lange na niet heeft bereikt wat zij wilde toen ze de grond en de gebouwen in 2008 voor 3,3 miljoen euro kocht van de failliet gegane Italiaanse exploitant Favini. Vervolgens werd het complex verhuurd aan Meerssen Papier en na dat faillissement in 2015 aan Marsna Paper.

Achterstallig onderhoud
In september 2018 verkocht de provincie het complex aan Marsna Paper voor het symbolische bedrag van één euro. De provincie wilde ervan af nadat in 2016 duidelijk was geworden dat er ruim tien miljoen moest worden geïnvesteerd in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. Bij de deal werd afgesproken dat de provincie daar nog maximaal 4,3 miljoen euro aan bijdraagt. Het bedrijf zelf betaalde de overige zes miljoen. Financieel heeft de aankoop van de papierfabriek dan ook totaal niet het rendement opgeleverd dat werd verwacht, aldus de Rekenkamer.

Weigeren te praten
Directeur en hoofdonderzoeker Ard Schilder vertelde de statencommissie dat het onderzoek soms moeizaam verliep en daarom drie maanden vertraging heeft opgelopen. "Vijf hooggeplaatste ambtenaren weigerden aanvankelijk met ons te praten, omdat ze geen verantwoordelijkheid of rol zouden hebben gehad. Pas na herhaaldelijk aandringen van onze kant hebben ze toch met ons gesproken", zo zei Schilder. "Dat zijn ze ook wettelijk verplicht. Uiteindelijk hebben we bijna iedereen gesproken die we wilden. In totaal 28 mensen."

Geen centraal systeem
Schilder stelde ook dat de archivering niet op orde was waardoor het soms lang duurde voordat stukken ter beschikking kwamen en soms ook niet gevonden werden. Er was geen centraal systeem. Toch wil hij niet spreken van bewuste obstructie. "Ik noem het op zijn minst slordigheid."

'Dit is hoe het niet moet'
Op 15 mei wordt het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer besproken in een Statencommissie. Maar bij de toelichting vrijdag nam een aantal partijen al een voorschotje. Statenlid Ruby Driessen sprak van 'een rapport waar je hoofdpijn van krijgt'. SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg verklaarde dat 'dit is hoe het niet moet' en D66-statenlid Hans van Wageningen noemde de resultaten van het onderzoek 'pijnlijk voor alle geledingen binnen de provincie'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen