Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer: Limburgs Parlement niet goed geïnformeerd

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 22:26

Vice-voorzitter Herman Sietsma van de Zuidelijke Rekenkamer vindt dat de informatie van het provinciebestuur aan het Limburgs Parlement over het beleid rond de papierfabriek in Meerssen zeer bescheiden en beperkt is geweest.

"Er zijn geen dubieuze dingen achtergehouden, maar het Limburgs Parlement is niet periodiek op de hoogte gehouden over bijvoorbeeld de fors teruggelopen werkgelegenheid bij de fabriek, de precaire financiële situatie en de aanleg van nieuwe natuur", zo zei Sietsma in een statencommissie. “Daardoor kon het Parlement ook niet besluiten eventueel voor een andere weg te kiezen. Vandaar dat wij spreken van onvolledige informatie."

Niet bereikt wat ze wilden
Vertegenwoordigers van de Zuidelijke Rekenkamer kwamen in de statencommissie een toelichting geven op het zeer kritische rapport dat zij afgelopen dinsdag presenteerden. Conclusie daarvan was dat de provincie bij lange na niet heeft bereikt wat zij wilde toen ze de grond en de gebouwen in 2008 voor 3,3 miljoen euro kocht van de failliet gegane Italiaanse exploitant Favini. Vervolgens werd het complex verhuurd aan Meerssen Papier en na dat faillissement in 2015 aan Marsna Paper.

Achterstallig onderhoud
In september 2018 verkocht de provincie het complex aan Marsna Paper voor het symbolische bedrag van één euro. De provincie wilde ervan af nadat in 2016 duidelijk was geworden dat er ruim tien miljoen moest worden geïnvesteerd in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. Bij de deal werd afgesproken dat de provincie daar nog maximaal 4,3 miljoen euro aan bijdraagt. Het bedrijf zelf betaalde de overige zes miljoen. Financieel heeft de aankoop van de papierfabriek dan ook totaal niet het rendement opgeleverd dat werd verwacht, aldus de Rekenkamer.

Weigeren te praten
Directeur en hoofdonderzoeker Ard Schilder vertelde de statencommissie dat het onderzoek soms moeizaam verliep en daarom drie maanden vertraging heeft opgelopen. "Vijf hooggeplaatste ambtenaren weigerden aanvankelijk met ons te praten, omdat ze geen verantwoordelijkheid of rol zouden hebben gehad. Pas na herhaaldelijk aandringen van onze kant hebben ze toch met ons gesproken", zo zei Schilder. "Dat zijn ze ook wettelijk verplicht. Uiteindelijk hebben we bijna iedereen gesproken die we wilden. In totaal 28 mensen."

Geen centraal systeem
Schilder stelde ook dat de archivering niet op orde was waardoor het soms lang duurde voordat stukken ter beschikking kwamen en soms ook niet gevonden werden. Er was geen centraal systeem. Toch wil hij niet spreken van bewuste obstructie. "Ik noem het op zijn minst slordigheid."

'Dit is hoe het niet moet'
Op 15 mei wordt het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer besproken in een Statencommissie. Maar bij de toelichting vrijdag nam een aantal partijen al een voorschotje. Statenlid Ruby Driessen sprak van 'een rapport waar je hoofdpijn van krijgt'. SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg verklaarde dat 'dit is hoe het niet moet' en D66-statenlid Hans van Wageningen noemde de resultaten van het onderzoek 'pijnlijk voor alle geledingen binnen de provincie'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen