Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer kritisch over 'klusjesmannen' provincie

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 11:59

De Zuidelijke Rekenkamer is kritisch over de manier waarop het provinciebestuur de afgelopen jaren is omgegaan met het verlenen van opdrachten aan oud-politici. Het provinciebestuur gaf veel te weinig aandacht aan de schijn van belangenverstrengeling. Ook was er veel te weinig oog voor de gevoeligheid in de samenleving, schrijft de Rekenkamer in een rapport.

In het rapport stelt de Zuidelijke Rekenkamer overigens wel dat de inzet van oud-politici in hoofdlijnen voldoet aan de kaders en regelingen die daarvoor gelden.

Geen zelfreflectie
Toch velt de Rekenkamer een kritisch oordeel over de inzet van de oud-politici. "De hardnekkige beeldvorming rond integriteit in het provinciale beleid wordt hiermee niet doorbroken en hiermee wordt geen blijk gegeven van diepgaande zelfreflectie en bewustzijn over de gevoeligheid van gemaakte keuzes", aldus de Zuidelijke Rekenkamer. Zij adviseert dan ook te erkennen dat het voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling een belangrijk beginsel is bij het verbeteren van integriteit. "Neem geen genoegen met het alleen naleven van regels", staat in het rapport.

Transparantie
De Rekenkamer vindt ook dat er nog veel te winnen valt als het gaat over transparantie over de keuze van kandidaten en de onderbouwing van besluiten. Ook zou er vaker naar meerdere kandidaten moeten worden gezocht. Nu komen die vaak uit het netwerk van het provinciebestuur of de verantwoordelijke gedeputeerde.

Ook het daadwerkelijk uitvoeren van voorgeschreven evaluaties en het tijdig opstellen van overeenkomsten bij opdrachten, noemt de Rekenkamer een aandachtspunt.

Baantjes
Het onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer is er gekomen op verzoek van het Limburgs Parlement. Aanleiding waren publicaties in De Limburger en NRC. Strekking daarvan was dat oud-politici ruim aan baantjes worden geholpen door het provinciebestuur. De Zuidelijke Rekenkamer heeft alle 56 verleende opdrachten aan oud-politici tussen maart 2015 en oktober 2019 bekeken. In totaal ging het daarbij om 37 personen. Acht dossiers zijn specifiek bekeken.

Anti-draaideurbepaling
Met de vergoedingen die zijn betaald, is niks mis, zo concludeert de Rekenkamer. Die zijn allemaal 'marktconform' en liggen tussen de 5.000 en 74.500 euro. In het rapport wordt verder geadviseerd om toch een anti-draaideurbepaling op te nemen in het beleid. Die bepaalt dat oud-gedeputeerden in het eerste jaar nadat ze gestopt zijn niet worden ingezet voor opdrachten. Limburg koos daar als enige provincie bewust niet voor in verband met het beperken van wachtgeld en omdat het een goede zaak is dat mensen elders werk vinden.

Geen vergelijking andere provincies
Maar volgens de Rekenkamer is het naar de buitenwereld beter om die regeling toch op te nemen met wel de mogelijkheid om er gemotiveerd van af te wijken. In het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer wordt geen vergelijking gemaakt met andere provincies. Terwijl dat aanvankelijk wel de bedoeling was en daar ook vanuit het Limburgs Parlement op is aangedrongen. Maar in de praktijk bleek dat niet haalbaar, met name wegens het niet of anders registreren, zo meldt de Rekenkamer.

Overigens blijkt uit het rapport dat de 56 'politieke' opdrachten maar een heel beperkt deel is van het totale aantal van meer dan 2500 provinciale opdrachten in de onderzochte periode.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen