Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer: aankoop papierfabriek Meerssen geen succes

Geplaatst opdinsdag 3 maart 2020 - 17:52

De provincie heeft bij lange na niet bereikt wat zij wilde bij de aankoop van de papierfabriek in Meerssen eind 2008.

In een zeer kritisch rapport concludeert de Zuidelijke Rekenkamer dat de beoogde doelstellingen maar zeer beperkt zijn gerealiseerd, mede omdat de provincie daar ook weinig sturing aan gaf.

Economische crisis
De provincie kocht de grond en de gebouwen ten tijde van de economische crisis van de failliet gegane toenmalige Italiaanse exploitant Favini voor 3,3 miljoen euro. Vervolgens werd het complex verhuurd aan Meerssen Papier en na haar faillissement in 2015 aan Marsna Paper.

Verkoop
In september 2018 verkocht de provincie het complex aan Marsna voor het symbolische bedrag van één euro. De provincie wilde ervan af nadat in 2016 duidelijk was geworden dat er ernstige gebreken waren en ruim tien miljoen geïnvesteerd moest worden in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. Bij de deal werd afgesproken dat de provincie daar nog maximaal 4,3 miljoen euro aan bijdraagt. Het bedrijf zelf betaalt de overige bijna 6 miljoen.

Verantwoord
De Rekenkamer heeft begrip voor het besluit van het provinciebestuur om de papierfabriek ruim elf jaar geleden aan te kopen. "Met de druk die de grote recessie legde op de kwetsbare Limburgse economie, was het behouden van werkgelegenheid in de papierfabriek een goed te verantwoorden beleidskeuze", aldus het rapport. Ook omdat ze op Europees niveau specialistische papierproducten maakten.

Zaalhockey
Maar tegelijk constateert de Rekenkamer dat daar in de jaren daarna weinig van terecht gekomen is. Zo zijn er van de ruim 200 banen in 2008 al jaren nog maar 50 tot 60 over. De provincie heeft het aantal werknemers ook nooit zelf goed in de gaten gehouden, zo oordeelt de Rekenkamer. Ook constateren de onderzoekers dat momenteel maar een vijfde deel van de capaciteit voor gespecialiseerd papier wordt gebruikt. Het complex is verder steeds aan negen of tien andere ondernemingen onderverhuurd. Momenteel wordt het ook deels gebruikt voor zaalhockey.

Lees ook: Papierfabriek betaalde half jaar geen huur aan provincie

Natuur
Ook de doelstelling om in het gebied acht hectare nieuwe natuur aan te leggen, is niet gehaald. En verdween ook geleidelijk steeds meer naar de achtergrond, zo oordeelt de Zuidelijke Rekenkamer. En verder is de financiële opbrengst voor de provincie uit huur, in de praktijk veel lager uitgevallen dan de begrootte 275.000 tot 330.000 euro per jaar. Dat kwam vooral door allerlei grote en kleine onderhoudsposten.

Informatie
De Rekenkamer constateert ook dat het provinciebestuur het Limburgs Parlement soms beperkt of onvolledig heeft geïnformeerd over de stand van zaken rond de Meerssense papierfabriek. Bovendien waren de onderhandelingen over de uiteindelijke verkoop tussen provincie en ondernemer niet eenvoudig. "De gemoederen liepen soms hoog op", zo schrijft de Rekenkamer. Ze constateert verder dat het onduidelijk is in hoeverre de investeringen in onderhoud en brandveiligheid op schema liggen "vanwege het ontbreken van een vastgesteld plan van aanpak".

Europa
De provincie is overigens nog niet helemaal af van de Meerssense papierfabriek. Want de Europese Commissie onderzocht nog steeds de klacht van twee concurrerende bedrijven dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun door de provincie bij de verkoop van de fabriek.

Vrijdag presenteert de Zuidelijke Rekenkamer haar rapport in een Statencommissie. Op 15 mei volgt dan de inhoudelijke bespreking in een commissievergadering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen