Overslaan en naar de inhoud gaan

Reinigingsdienst: breng geen oude kleding meer

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 6:00

Reinigingsdienst RD4 roept burgers op om voorlopig geen oude kleren te brengen. Vanwege de coronacrisis is het sorteercentrum van de Zuid-Limburgse dienst dicht en is er geen afzetmarkt voor de kleding.

In een paar weken tijd is de textielberg opgelopen tot 800.000 kilogram. Hou de kleren even thuis, is het advies.

Berg
"We hebben nu een achterstand van acht weken en die zal alleen maar groter worden. Daarom roepen we burgers in Zuid-Limburg op om oude kleren zelf op zolder of in de kelder te bewaren en pas na de crisis te brengen. Dan hebben we tijd om deze enorme berg te verwerken", zegt Roger Wetzels. Hij is verantwoordelijk voor het textielsorteercentrum in Heerlen.

Kringloopwinkels
Dagelijks werken er meer dan 100 mensen, maar die zitten nu allemaal thuis. Aan de richtlijn van anderhalve meter afstand kon niet meer worden voldaan. Bovendien zijn de grenzen dicht en gingen ook de kringloopwinkels van RD4 op slot, waardoor de kleding dus blijft liggen.

Milieuparken
Oude kleren kunnen nog wel ingeleverd worden in de daarvoor bestemde containers, bijvoorbeeld op de Milieuparken. Daar is al wekenlang sprake van lange wachttijden omdat mensen massaal afval komen brengen. "Iedereen is garage's, kelders en zolders aan het opruimen en dat merken we duidelijk," zegt Wetzels. In de eerste maanden van dit jaar kwamen er 11 procent meer klanten dan in dezelfde periode vorig jaar. Alle soorten afval worden aangeboden, maar vooral het PMD-afval (plastic flessen en verpakkingen) steeg met de helft. Een verklaring is dat mensen veel meer thuis eten omdat de horeca dicht is.

Video: L1

Vooruitzichten
RD4 hoopt dat de afvalbergen de komende weken niet nog groter worden. Papier wordt al niet meer opgehaald en dat betekent ook dat verenigingen, die daarvoor vrijwilligers leveren, geen extra inkomsten hebben. Wat betreft de textiel hoopt de reinigingsdienst dat burgers na de crisis mondjesmaat de oude kleren komen brengen. "Dan krijgen wij de kans de achterstand weg te werken waardoor de kleren niet de verbrandingsoven in hoeven. Want dat zou zonde zijn."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen